Un studiu recent publicat de firma de cercetare și consultanță de mediu EA – Environmental Action, citat de publicația edie, a constatat că, din ianuarie 2023, peste 40% din populația globală trăiește în zone care nu pot gestiona cantitatea de deșeuri de plastic generată și aruncată, iar până la finalul lunii iulie 2023, acest procent va ajunge la 60%.
Cercetarea a relevat că aproape 69.000.000 de tone de plastic vor fi gestionate în mod necorespunzător în 2024, ceea ce va duce probabil la infiltrarea plasticului în mediul natural. În prezent, 43% din deșeurile de plastic la nivel mondial sunt gestionate greșit la finalul utilizării lor.
„29 de țări din întreaga lume și-au depășit deja capacitatea de gestionare a deșeurilor de plastic”, a declarat Sarah Perreard, co-director executiv al EA Environmental Action. Acesta trebuie să fie un moment de răscruce pentru ca industria și factorii de decizie politică să acționeze în interesul planetei și al sănătății oamenilor. Ziua depășirii limitei de gestionare a deșeurilor ar trebui să fie în calendarul tuturor.” (…) „Măsurile guvernamentale nu sunt de ajuns pentru a combate criza poluării cu plastic. Ne dorim ca cercetarea și concluziile raportului nostru să fie un instrument eficient pe care corporațiile să îl folosească înainte de a introduce plastic nou într-o zonă geografică și să pledeze pentru un tratat global ambițios privind materialele plastice.”
Problema plasticului, în centrul discuțiilor de la Paris
În contextul discuțiilor de săptămâna aceasta de la Paris pe tema plasticului, mai multe țări au declarat că un obiectiv al viitorului tratat ONU privind plasticul ar trebui să fie circularitatea, menținerea în circulație cât mai mult timp posibil a articolelor din plastic deja produse, în timp ce altele pledează pentru limitarea producției de materiale plastice.
Potrivit Reuters, la începutul discuțiilor de la Paris, o coaliție formată din 55 de țări a solicitat un tratat puternic, care să includă restricții privind anumite substanțe chimice periculoase, precum și interdicții privind produsele din plastic problematice, care sunt greu de reciclat și care ajung adesea în natură.
Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), care găzduiește discuțiile, a elaborat un proiect pentru reducerea deșeurilor de plastic cu 80% până în 2040. Raportul, publicat la începutul acestei luni, evidențiază 3 domenii cheie de acțiune: reutilizarea, reciclarea și reorientarea industriei ambalajelor din plastic către materiale alternative.
Unele grupuri de mediu au criticat raportul pentru că se concentrează pe gestionarea deșeurilor, ca o concesie făcută industriei globale de mase plastice și petrochimice.
„Soluțiile reale la criza plasticului vor necesita măsuri globale de control al substanțelor chimice din plastic și reduceri semnificative ale producției de plastic”, a declarat Therese Karlsson, consilier științific la International Pollutants Elimination Network.
Statele Unite, care pledează pentru o abordare în care țările își dezvoltă propriile planuri naționale de acțiune, similar cu Acordul de la Paris privind clima, intenționează să anunțe săptămâna aceasta, împreună cu UNEP, un grant pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să ia măsuri imediate împotriva poluării cu plastic.
Anul trecut, negociatorii au convenit că tratatul ar trebui să acopere toate părțile ciclului de viață al materialelor plastice, ceea ce ar duce, în cele din urmă, la o scădere a producției de plastic virgin. Națiuni precum Japonia și SUA au aderat la această idee, pledând pentru o abordare bazată pe extinderea gestionării deșeurilor.
Sursa foto: UNEP