Companii responsabile față de mediu și oameni

Autoritatea Bancară Europeană face presiuni asupra băncilor pentru a cuantifica mai bine riscurile climatice

Este posibil ca băncile să nu reflecte pe deplin riscurile generate de schimbările climatice în rezervele de capital, iar în următorii 3 ani vor fi introduse mai multe modificări pentru a corecta această situație, a declarat joi Autoritatea Bancară Europeană, organismul de supraveghere bancară al Uniunii Europene, citat de Reuters.

Autoritatea Bancară Europeană a declarat că va solicita băncilor să introducă riscurile de mediu în modelele informatice pe care le folosesc pentru a calcula amortizoarele de capital de bază, obligatorii, din pilonul 1 (cerințele minime de fonduri proprii).

Nu se propune o revizuire fundamentală a regulilor, dar se lasă deschisă posibilitatea de a aplica taxe de capital sau penalități specifice pentru riscurile climatice într-o etapă ulterioară, odată ce va deveni mai clar modul în care impactul acestui risc asupra capitalului poate fi măsurat cu exactitate.

Alte „îmbunătățiri” ale regulilor privind capitalul bancar includ adăugarea factorilor de mediu și sociali la evaluările externe ale creditelor băncilor de către agențiile de rating de credit.

De asemenea, ABE dorește să includă factorii de mediu și sociali în cadrul cerințelor de diligență și în evaluarea garanțiilor reale imobiliare.

De asemenea, băncile vor fi obligate să identifice dacă factorii de mediu și sociali sunt factori care declanșează pierderi din cauza riscului operațional, a declarat ABE.

„Îmbunătățirea calității datelor privind riscurile de mediu este o prioritate-cheie, deoarece este posibil ca cele mai recente date să nu reflecte încă în totalitate riscurile de mediu (…)”, a declarat ABE.

Băncile se confruntă deja cu cerința de a prezenta planuri privind modul în care vor face tranziția către o economie zero net, iar aceste planuri ar trebui să se reflecte acum în modul în care acestea însumează riscurile pentru calcularea amortizoarelor de capital.

O revizuire mai cuprinzătoare a normelor privind capitalul pentru a reflecta riscurile climatice va fi luată în considerare pe termen mediu și lung, a declarat ABE.

Foto: wirestock – freepick

Share this article
Prev Post

Platourile de gheață din Antarctica se micșorează „alarmant”, multe fără „niciun semn de revenire”

Next Post

ManpowerGroup și InnoEnergy Skills Institute îi vor pregăti pe europeni pentru piața verde a muncii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next