Companii responsabile față de mediu și oameni

Copernicus: 2023, declarat oficial cel mai călduros an înregistrat vreodată

Oamenii de știință din Uniunea Europeană au declarat miercuri că 2023 va fi cel mai cald an înregistrat vreodată, în condițiile în care temperatura medie globală pentru primele 11 luni ale anului a atins cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, cu 1,46°C peste media din perioada 1850-1900.

Temperatura pentru perioada ianuarie-noiembrie a fost cu 0,13°C mai mare decât media pentru aceeași perioadă din 2016, în prezent cel mai cald an calendaristic înregistrat vreodată, a precizat Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S), citat de Reuters.

Noiembrie 2023 a fost cea mai caldă lună noiembrie înregistrată la nivel global, cu o temperatură medie a aerului la suprafață de 14,22°C, cu 0,85°C peste media 1991-2020 pentru luna noiembrie și cu 0,32°C peste precedenta cea mai caldă lună noiembrie, în 2020, a adăugat Copernicus.

Anul acesta „a avut șase luni și două anotimpuri care au depășit recordurile. Temperaturile extraordinare din noiembrie la nivel global, inclusiv două zile mai calde cu peste 2°C peste cele din perioada preindustrială, fac ca 2023 să fie cel mai cald an de la începutul înregistrărilor”, a declarat într-un comunicat directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess.

„Atâta timp cât concentrațiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, nu ne putem aștepta la rezultate diferite de cele observate în acest an. Temperatura va continua să crească, la fel și impactul valurilor de căldură și al secetei. Atingerea unui nivel net zero cât mai curând posibil este o modalitate eficientă de a gestiona riscurile climatice”, a adăugat Carlo Buontempo, directorul C3S.

UE are una dintre cele mai ambițioase politici în materie de schimbări climatice dintre toate marile economii, adoptând legi pentru a-și îndeplini obiectivul pentru 2030 de reducere a emisiilor nete cu 55% față de nivelurile din 1990, ceea ce, potrivit analiștilor, reprezintă minimul necesar pentru a ajunge la emisii nete zero până în 2050.

Share this article
Prev Post

Tetra Pak Index 2023: Consumatorii cred tot mai mult că sănătatea proprie este strâns legată de cea a planetei

Next Post

Samsung România – Solve for Tomorrow: 25 de proiecte merg mai departe în etapa a II-a a competiției

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next