Companii responsabile față de mediu și oameni

Make My Money Matter. Universitățile britanice sunt îndemnate să renunțe la finanțatorii bancari de combustibili fosili

O nouă analiză a organizației Make My Money Matter a arătat că peste 90 de universități britanice care s-au angajat să renunțe la combustibilii fosili continuă să facă afaceri cu finanțatori importanți de combustibili fosili, în ciuda preferințelor studenților lor, preocupați de schimbările climatice.

Analiza, citată de publicația edie, are la bază mai multe solicitări de acces la informații deținute de autoritățile publice, inclusiv informații de mediu, potrivit legislației privind libertatea de informare (Freedom of Information – FOI), înregistrate în perioada iulie – august 2023.

Fiecare dintre cele 95 de universități analizate are o relație cu cel puțin unul dintre giganții bancari din Marea Britanie, inclusiv Barclays, HSBC, Santander, NatWest și Lloyds.

Cele cinci bănci au acordat colectiv împrumuturi în valoare de 419 miliarde de dolari industriei combustibililor fosili începând din 2016.

„Pe măsură ce criza climatică se intensifică – cu dovezile evidente din jurul nostru – ar trebui să ne uităm cu toții la băncile noastre pentru a afla dacă acestea finanțează expansiunea combustibililor fosili. Acest lucru este deosebit de important în cazul universităților. Atunci când acestea își țin banii la bănci care finanțează noi proiecte din sectorul combustibililor fosili, nu doar că merg împotriva dorințelor studenților lor, ci pun în pericol viitorul acelorași studenți.” a declarat Richard Curtis, cofondatorul Make My Money Matter.

Make My Money Matter a realizat în parteneriat cu SOS-UK, Students Organising for Sustainability, și un sondaj, care a arătat că aproximativ 75% dintre studenți consideră că universitățile lor au datoria de a aborda schimbările climatice.

Aproximativ 60% dintre respondenți și-au exprimat preferința ca universitatea lor să nu se asocieze cu o bancă care finanțează combustibili fosili.

Mai mult, aproape o treime (29%) dintre studenți au indicat că nu s-ar simți confortabili în legătură cu continuarea studiilor dacă ar afla că universitatea lor este legată de o bancă care sprijină inițiativele legate de combustibilii fosili.

„Băncile sunt de departe cei mai mari finanțatori și se bazează în mare măsură pe sectorul învățământului superior pentru recrutare, reputație și afaceri, dar faptul că finanțează sectorul combustibililor fosili este în contradicție cu cercetarea academică, politicile universitare și nevoile studenților.” a declarat Nat Gorodnitski, de la Students Organising for Sustainability.

„Acest lucru le oferă studenților și universităților puterea unică de a face presiuni asupra băncilor pentru a pune capăt finanțării combustibililor fosili într-un mod semnificativ și de a solicita o schimbare în favoarea finanțării energiei durabile, unde există un viitor real pentru carierele și viețile studenților.”

Share this article
Prev Post

Incidența cazurilor de greenwashing în comunicarea ESG a crescut la nivel global, în special în sectorul bancar și financiar

Next Post

Rețeaua pentru Natură Urbană. S-au lansat înscrierile la Școala de mediu pentru jurnaliști, ediția a 3-a

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next