Companii responsabile față de mediu și oameni

Platourile de gheață din Antarctica se micșorează „alarmant”, multe fără „niciun semn de revenire”

Aproximativ 40% din platformele de gheață din Antarctica s-au micșorat semnificativ în ultimii 25 de ani, au declarat joi oamenii de știință, în urma unor constatări pe care Agenția Spațială Europeană le-a calificat drept „alarmante”.

71 dintre cele 162 de platforme de gheață din Antarctica au pierdut din masa lor inițială din 1997 până în 2021 – dintre care 68 au înregistrat o reducere „semnificativă din punct de vedere statistic”, potrivit studiului publicat joi în revista Science Advances, citat de Reuters.

Oamenii de știință au declarat că pierderile au depășit fluctuațiile normale ale platourilor de gheață, întărind dovezile privind modul în care schimbările climatice cauzate de om afectează Antarctica.

„Ne așteptam ca majoritatea platformelor de gheață să treacă prin cicluri de micșorare rapidă, dar de scurtă durată, apoi să crească din nou încet. În schimb, observăm că aproape jumătate dintre ele se micșorează fără niciun semn de revenire”, a declarat autorul principal, Benjamin Davison, cercetător la Universitatea din Leeds.

În perioada studiată, oamenii de știință au constatat că 29 de platouri de gheață au câștigat în masă, în timp ce 62 nu s-au schimbat semnificativ.

Oamenii de știință au precizat că 48 dintre platformele de gheață au pierdut peste 30% din masa lor în perioada de 25 de ani. Un factor cheie al topirii a fost reprezentat de curenții oceanici și de vânturile din partea de vest a Antarcticii, care au împins apa caldă sub platformele de gheață.

Platformele plutitoare de gheață înconjoară continentul antarctic, ajutând la protejarea și stabilizarea ghețarilor din regiune prin încetinirea fluxului acestora în ocean.

Topirea marilor platforme de gheață eliberează apă dulce în ocean – ceea ce ar putea avea efecte în lanț asupra circulației oceanice, a declarat Agenția Spațială Europeană, ale cărei imagini radar din satelit au fost folosite în cadrul studiului.

Sursa foto: freepik

Share this article
Prev Post

67% din români cred că sustenabilitatea are un impact benefic asupra calității vieții lor – Raport CIPRA și Reveal Marketing Research

Next Post

Autoritatea Bancară Europeană face presiuni asupra băncilor pentru a cuantifica mai bine riscurile climatice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next