Companii responsabile față de mediu și oameni

Bulgaria și România, țările UE cu cei mai mulți locuitori care nu-și pot permite o masă adecvată (Eurostat)

În 2022, 8,3% din populația UE nu își permitea o masă care să conțină carne, pește sau un echivalent vegetarian la fiecare două zile, cu un punct procentual (pp) mai mult față de 2021 (7,3 %), informează Eurostat. În plus, luând în considerare persoanele expuse riscului de sărăcie, în 2022 ponderea la nivelul UE a fost de 19,7%, cu 2,2 pp mai mare decât în 2021 (17,5%).

În 2022, cea mai mare pondere a persoanelor aflate în risc de sărăcie care nu și-au putut permite o masă adecvată a fost înregistrată în Bulgaria (44,6%), urmată de România (43,0%) și Slovacia (40,5%). Pe de altă parte, cea mai mică pondere a fost înregistrată în Irlanda (5,0%), urmată de Luxemburg (5,1%) și Cipru (5,6%).

Accesul la o masă cu carne, pește sau echivalent vegetarian o dată la două zile se numără printre elementele observate la nivelul gospodăriilor pentru a calcula rata de deprivare materială și socială severă. Acesta este unul dintre indicatorii principali ai Pilonului european al drepturilor sociale.

Capacitatea de a avea o masă adecvată face parte, de asemenea, din Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD). Cel de al doilea obiectiv “Foamete zero” (ODD 2) urmărește eradicarea foametei și a tuturor formelor de malnutriție, asigurând în același timp accesul la o alimentație sigură, nutritivă și adecvată.

Mai multe informații despre progresele înregistrate de UE în direcția atingerii ODD-urilor: Sustainable development in the European Union – Monitoring report on progress towards the SDGs in an EU context – 2023 edition

Explorați tendințele unor indicatori specifici la nivel de țară: Visualisation tool – SDGs & me

Comparați țările și media UE pentru fiecare SDG: Visualisation tool – SDG country overview

Sursa foto: Eurostat

Share this article
Prev Post

Problema emisiilor din transportul maritim

Next Post

Please bin your gum. Marea Britanie își curăță străzile de gumele de mestecat aruncate pe jos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next