În 2022, 8,3% din populația UE nu își permitea o masă care să conțină carne, pește sau un echivalent vegetarian la fiecare două zile, cu un punct procentual (pp) mai mult față de 2021 (7,3 %), informează Eurostat. În plus, luând în considerare persoanele expuse riscului de sărăcie, în 2022 ponderea la nivelul UE a fost de 19,7%, cu 2,2 pp mai mare decât în 2021 (17,5%).

În 2022, cea mai mare pondere a persoanelor aflate în risc de sărăcie care nu și-au putut permite o masă adecvată a fost înregistrată în Bulgaria (44,6%), urmată de România (43,0%) și Slovacia (40,5%). Pe de altă parte, cea mai mică pondere a fost înregistrată în Irlanda (5,0%), urmată de Luxemburg (5,1%) și Cipru (5,6%).

Accesul la o masă cu carne, pește sau echivalent vegetarian o dată la două zile se numără printre elementele observate la nivelul gospodăriilor pentru a calcula rata de deprivare materială și socială severă. Acesta este unul dintre indicatorii principali ai Pilonului european al drepturilor sociale.

Capacitatea de a avea o masă adecvată face parte, de asemenea, din Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD). Cel de al doilea obiectiv “Foamete zero” (ODD 2) urmărește eradicarea foametei și a tuturor formelor de malnutriție, asigurând în același timp accesul la o alimentație sigură, nutritivă și adecvată.

Mai multe informații despre progresele înregistrate de UE în direcția atingerii ODD-urilor: Sustainable development in the European Union – Monitoring report on progress towards the SDGs in an EU context – 2023 edition

Explorați tendințele unor indicatori specifici la nivel de țară: Visualisation tool – SDGs & me

Comparați țările și media UE pentru fiecare SDG: Visualisation tool – SDG country overview

Sursa foto: Eurostat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *