Companii responsabile față de mediu și oameni

Carbon Neutru și Net Zero. Care este diferența?

World Economic Forum a publicat recent un articol al companiei Neste, lider global în soluții circulare și regenerabile, care face o analiză a termenilor de „carbon neutru” și „net zero”. Atât carbon neutru, cât și net zero se referă la acțiuni esențiale pentru combaterea schimbărilor climatice, dar care este mai exact diferența dintre cei doi termeni?

Într-o organizație neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid carbon, angajamentul de a evalua emisiile de CO2 este cuplat cu soluții de reducere a acestor emisii și cu compensarea acestora prin reducerea emisiilor în altă zonă sau prin eliminarea unei cantități egale de CO2 din atmosferă. Citiți în acest sens și explicațiile de pe site-ul Parlamentului European.

Această practică de echilibrare este cunoscută sub denumirea de compensare a carbonului și ar putea implica, de exemplu, plantarea de noi copaci sau investirea în energie regenerabilă.

Termenul de carbon neutru „este folosit deja de ceva timp”, spune Senja Kuokkanen, manager de durabilitate la Neste. „El poate acoperi o parte definită a operațiunilor comerciale ale unei organizații și, de regulă, are legătură cu emisiile de CO2”, și nu cu alte gaze cu efect de seră.

Net zero este considerat standardul de aur pentru acțiunea corporativă în domeniul schimbărilor climatice”

Net zero, pe de altă parte, înseamnă că o companie își reduce emisiile absolute de-a lungul întregului său lanț de aprovizionare, pentru a sprijini obiectivul de a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius, așa cum s-a convenit la summitul climatic de la Paris din 2015.

Inițiativa Science Based Targets (SBTi), un parteneriat între CDP, Global Compact al Națiunilor Unite, World Resources Institute și World Wide Fund for Nature (WWF), a stabilit primul standard Net Zero din lume, oferind companiilor un cadru și instrumente pentru atingerea eficientă a acestui obiectiv.

În timp ce termenul mai nou „net zero” este considerat „standardul de aur pentru acțiunile corporative privind schimbările climatice”, Kuokkanen adaugă că nu este vorba despre un termen care este mai bun decât celălalt; ambii se referă la diferite acțiuni care sunt părți esențiale ale întregului, în procesul de combatere a schimbările climatice.

Share this article
Prev Post

S-a lansat Junction, un fond european de capital care va investi 100 mil. euro în start-up-uri verzi aflate în stadiul de dezvoltare

Next Post

Carrefour relansează din 22 septembrie Plata cu PET în 20 de hipermarketuri din țară. Ce vor primi clienții în schimbul PET-urilor, dozelor de aluminiu și sticlelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next