Summer wildfire on Hymettus mountain in Attica, Greece

Incendiul care arde în nord-estul Greciei de 11 zile a distrus o zonă mai mare decât orașul New York, a declarat marți Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice, citat de Reuters.

Alimentat de vânturile puternice și vremea caldă, incendiul care a izbucnit în apropierea orașului Alexandroupolis s-a extins rapid în regiunea Evros, ucigând cel puțin 20 de persoane săptămâna trecută, fiind cel mai mortal incendiu din Europa din această vară, transformând vegetația luxuriantă în pământ ars și distrugând casele și mijloacele de trai.

Într-o postare pe platforma de socializare X (Twitter), Serviciul de gestionare a situațiilor de urgență Copernicus a declarat că incendiul a devastat cel puțin 808,7 kilometri pătrați, o suprafață mai mare decât cea a orașului New York, care se întinde pe 778,2 kilometri pătrați.

Copernicus a declarat săptămâna trecută că incendiul este cel mai mare înregistrat în ultimii ani în Europa, subliniind că acesta este în continuare extrem de periculos.

Panagiota Maragou, șefa departamentului de conservare al diviziei din Grecia a Fondului Mondial pentru Natură (WWF), a declarat că cel puțin 30% din suprafața Parcului Național Pădurea Dadia-Lefkimi-Soufli, „una dintre cele mai importante arii protejate din Grecia şi, de asemenea, din Europa” a fost devastată.

Ecologiștii au acuzat de multă vreme Grecia că cheltuiește mai multe fonduri pentru stingerea incendiilor decât pentru prevenire.

Incendiile de vară sunt frecvente în Grecia, dar guvernul spune că condițiile meteorologice extreme pe care oamenii de știință le leagă de schimbările climatice au contribuit la amplificarea acestora. Cel mai mortal incendiu înregistrat în Grecia a ucis 104 persoane lângă Atena în 2018.

Sursa foto: Copernicus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *