O coaliție formată din branduri de fashion, comercianți cu amănuntul de îmbrăcăminte online și platforme de comerț electronic îndeamnă Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) să abordeze problema deșeurilor textile din SUA.
American Circular Textiles Group (ACT), din care face parte și retailerul suedez de modă H&M, subliniază în scrisoarea adresată EPA, citată de publicația Just Style, necesitatea unor modificări semnificative ale legii privind responsabilitatea extinsă a producătorului (EPR) pentru a include reutilizarea și reciclarea textilelor.
ACT avertizează că eliminarea anuală a peste 30 de miliarde de kilograme de deșeuri textile în depozitele de deșeuri și incineratoare nu numai că impune costuri financiare semnificative, dar contribuie, de asemenea, la emisiile de gaze cu efect de seră, în special de metan.
Articolele de îmbrăcăminte reutilizate elimină mai puține microfibre decât cele noi, ceea ce face din reutilizare o strategie vitală pentru atenuarea eliminării microfibrelor în timpul îngrijirii și spălării articolelor de îmbrăcăminte, mai precizează ACT, care pledează pentru integrarea dispozitivelor de filtrare în mașinile de spălat, pentru a aborda în continuare această problemă.
Coaliția vrea ca comisiile federale din Congres să colaboreze pentru a adopta „o legislație bipartizană care să ofere o foaie de parcurs unificată pentru soluții de reutilizare și reciclare a textilelor la nivel statal și local”. O astfel de abordare, potrivit grupului, va asigura coerența și accesibilitatea și va evita confuzia care decurge din legi statale și locale disparate.
ACT evidențiază mai multe modele de succes din zona deșeurilor, din state precum Iowa și New York, care au pus în aplicare programe de colectare a sticlelor care au redus semnificativ cantitatea de deșeuri din containere amplasate pe marginea drumurilor.
Coaliția consideră că adaptarea unor soluții de colectare similare în cazul textilelor poate încuraja consumatorii să se angajeze în practici durabile, sprijinind în același timp „logistica, sortarea și infrastructura necesare pentru reutilizarea și reciclarea la nivel national”.
Prin punerea în aplicare a acestor recomandări, coaliția notează că industria modei poate face progrese semnificative în ceea ce privește reducerea deșeurilor de plastic, promovarea modei circulare și contribuția la un „viitor mai durabil și mai echitabil”.
Foto credit: Shutterstock