Companii responsabile față de mediu și oameni

Compania românească Alira Grand Vins va utiliza surse regenerabile de energie pentru noua cramă Aliman din județul Constanța

Proiectul Aliman a mizat pe utilizarea energiei regenerabile care să susțină cât mai mult din procesele necesare vinificării. Drept urmare, o parte importantă din consumul de energie al cramei este asigurată din energie verde, prin panouri fotovoltaice, cu o putere instalată de 104kW, montate direct pe acoperiș.

Mai mult, climatizarea cramei Aliman este furnizată printr-un sistem de energie regenerabilă format într-un câmp geotermal cu 30 de foraje la 100 de metri adâncime, prevăzut cu pompă de căldură sol-apă care asigură o eficiență ridicată. Crama are o sursă de apă independentă, prevăzută cu un sistem de asigurare a calității apei și un bazin de epurare, completată de un laborator de analize propriu, echipat conform celor mai înalte standarde europene.

La Aliman, sunt îmbinate tehnologiile moderne cu procedeele tradiționale, precum culesul manual și selecționarea atentă a strugurilor. În același timp crama este dotată cu o linie de recepție a strugurilor atât manuală, cât și automatizată, iar capacitatea de procesare și stocare este de aproximativ 1,2 milioane de litri. Crama, care se întinde peste 80 de hectare, este utilată cu o linie de procesare de ultimă generație, direct de la liderii din industria de profil din Italia, Franța, Bulgaria și România.

Crama Aliman a luat naștere în iulie 2019 și a fost finalizată în acest an. Valoarea totală a investiției se ridică la 5,23 milioane euro, din care finanțarea publică este de 2,5 milioane euro, obținută de la Agenția Pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Dincolo de performanțele cramei, Aliman înseamnă peste 20 de locuri noi de muncă și atrage deja 100 de lucrători sezonieri în acest proiect cu finanțare europeană.

Share this article
Prev Post

Olimpiada de Științe Climatice. Competiție de soluții la problemele schimbărilor climatice

Next Post

BMW construiește în premieră mondială prima fabrică auto fără emisii de carbon, la Debrețin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next