Opt guverne, inclusiv cele ale Regatului Unit, Franței și Germaniei, au promis o sumă suplimentară de 163 de milioane de dolari pentru Fondul-cadru mondial pentru biodiversitate (GBFF) în cadrul COP16 din Columbia, potrivit publicației edie.
Cele opt noi țări care și-au asumat angajamente la COP16 sunt Austria, Danemarca, Franța, Germania, Noua Zeelandă, Norvegia, Regatul Unit și Quebec.
GBFF a fost instituit în cadrul COP15 și lansat un an mai târziu, în 2023, la cea de a șaptea adunare a Fondului pentru mediu mondial (GEF). Contribuțiile la GBFF sprijină Cadrul mondial pentru biodiversitate Kunming-Montreal, finalizat la COP15, și sunt destinate furnizării de sprijin specific pentru lucrări de conservare și restaurare, precum și pentru îmbunătățirea sănătății pe termen lung a ecosistemelor naturale.
Cadrul oferă o viziune globală în cadrul căreia națiunile lucrează împreună pentru a stopa declinul naturii în acest deceniu.
Primul program de lucru finanțat de GBFF a fost anunțat în iunie 2024, cu patru proiecte în Brazilia, Gabon și Mexic și alte 18 granturi pentru pregătirea proiectelor aprobate. În prezent, 24 de țări în curs de dezvoltare beneficiază de sprijin din partea fondului.
Noul angajament financiar aduce suma totală angajată pentru GBFF la puțin sub 400 de milioane de dolari, sub 2% din contribuția promisă de țările dezvoltate până la sfârșitul anului 2025.
Deși GEF a lăudat cele opt noi guverne care s-au angajat să contribuie la GBFF, suma totală de 163 de milioane de dolari promisă nu este suficientă pentru a face progrese semnificative în ceea ce privește acțiunile necesare care trebuie întreprinse pentru combaterea crizei globale a naturii.
Angajamentul celor 8 guverne vine în contextul în care Centrul mondial de monitorizare a conservării (UNEP-WCMC) al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu solicită accelerarea progreselor în domeniul protecției mediului. Într-un nou raport, UNEP-WCMC afirmă că s-au înregistrat unele progrese în ceea ce privește protejarea a 30% din suprafața Pământului până în 2030, dar mai sunt multe de făcut pentru atingerea obiectivelor.
În prezent, 17,6% din terenurile și apele interioare din întreaga lume și 8,4% din oceane și zonele de coastă se află în zone protejate și conservate.
Inger Andersen, director executiv al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), a declarat: „Este esențial ca zonele protejate și conservate să atingă obiectivul de 30% până în 2030, dar la fel de important este ca aceste zone să fie eficiente și să nu aibă un impact negativ asupra oamenilor care trăiesc în ele și în jurul lor, care sunt adesea cei mai valoroși custozi ai lor.”
„Acest raport istoric arată că s-au făcut unele progrese în ultimii patru ani, dar nu ne mișcăm suficient de departe sau de repede.”
Având în vedere că obiectivul de conservare „30 pentru 30” a fost realizat doar pe jumătate, obiectivele-cheie de conservare nu vor fi atinse decât dacă finanțarea va crește în anii următori.