Un angajament global privind climatizarea consultat în exclusivitate de Reuters, care va fi anunțat oficial de Cool Coalition condusă de UNEP la următorul summit al Națiunilor Unite privind clima, COP28, solicită țărilor să își reducă emisiile asociate sistemelor de răcire cu cel puțin 68% față de valoarea de referință din 2022 până în 2050.
Emisiile rezultate atât din producția și consumul de HFC, unul dintre cele mai puternice gaze cu efect de seră, în tehnologiile de răcire, cât și din consumul de energie electrică reprezintă în aprox. 7% din emisiile globale de gaze cu efect de seră și se așteaptă să se tripleze până în 2050, pe măsură ce temperaturile continuă să crească.
Vor fi instalate aproximativ 3 miliarde de aparate de aer condiționat în întreaga lume, dincolo de cele aproximativ 2 miliarde existente în prezent, a declarat Noah Horowitz, director de program al organizației Clean Cooling Collaborative. „Nu mai putem face afaceri ca până acum”.
Adoptarea unui astfel de obiectiv ar necesita investiții majore în lansarea unei tehnologii de răcire mai durabile, susținute de stimulente guvernamentale, precum și de rețele electrice din surse regenerabile, în contextul în care utilizarea actuală a sistemelor de răcire și climatizare reprezintă aproape 20% din consumul global de energie electrică, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.
„Avem nevoie de climatizare, dar trebuie să devină mai eficientă”, a spus coordonatorul global al UNEP Cool Coalition, Lily Riahi.
Țările semnatare ar trebui, de asemenea, să includă obiectivele și măsurile de reducere a emisiilor asociate climatizării în planurile naționale de acțiune climatică, care ar trebui publicate până în 2026.
UNEP estimează că eforturile globale de abordare a emisiilor din climatizare ar putea avea un impact semnificativ până în 2050, evitând eliberarea a până la 86 de miliarde de tone de dioxid de carbon echivalent. Prin comparație, emisiile de CO2 legate de energie ajung la aproximativ 37 de miliarde de tone anual.
Citește și: Aparatele de aer condiționat alimentează criza climatică. Cum ne poate ajuta natura (Interviu UNEP)