Ministerul croat al Economiei și Dezvoltării Durabile a anunțat acordarea a 5 licențe de explorare a apelor geotermale unor firme din Croația, Regatul Unit și Turcia.
Potrivit Balkan Green Energy News, licitația de concesionare pentru explorare a atras 16 oferte de la 11 companii cu sediul în Croația, Franța, Italia, Suedia, Turcia și Regatul Unit.
Compania națională de petrol și gaze din Croația, INA, a primit licențe pentru zonele Leščan și Međimurje 5. IGeoPen, deținută de A14 Energy Limited, din UK, a primit o licență pentru zonele Pčelić și Sječe, în timp ce Viola Energy Generation, înființată de Soyak, Turcia, a obținut o licență pentru zona Kotoriba.
De menționat că Soyak și A14 Energy Limited dezvoltă și alte proiecte în Croația. A14 Energy Limited a fost achiziționată recent de Star Energy Group, cu sediul în Marea Britanie.
Potențialul geotermal al zonelor de explorare a fost identificat anterior în puțuri create pentru explorarea și producția de petrol și gaze, ceea ce reduce acum riscul și costurile pentru investitori.
Firmele vor fora 21 de puțuri geotermale, iar valoarea investițiilor planificate este de 191,7 milioane de euro. Valoarea finală a investițiilor, dacă rezultatele forajului vor fi bune, ar putea ajunge la 400 de milioane de euro, a declarat ministerul.
Davor Filipović, ministrul Economiei și Dezvoltării Durabile, a declarat că energia produsă va furniza curent electric pentru 200.000 de gospodării.
„Utilizarea potențialului geotermal este un pas important pentru creșterea producției de energie în Croația. Aceasta va îmbunătăți securitatea țării noastre prin creșterea producției interne de energie din surse regenerabile, dar va aduce și beneficii pentru economie”, a declarat Filipović.
Potențialul geotermic din zona panonică croată este cu 60% mai mare decât media europeană. Potrivit analizelor, Croația are suficiente resurse pentru construirea de centrale geotermale cu o capacitate totală de aproximativ 1 GW.
Croația importă în prezent până la 40% din necesarul său de energie și își propune să producă 60% din electricitate din surse regenerabile până în 2030.
Sursa foto: Pixabay