55 de reprezentanți ai autorităților locale și centrale au participat la a doua ediție a Congresului Dunărenilor, cu scopul de a crea un cadru de lucru și de suport în vederea implementării legislației referitoare la gestionarea deșeurilor la nivel local, în vederea diminuării poluării Dunării în special cu deșeuri din plastic.
Evenimentul a fost organizat în cadrul programului Cu Apele Curate de Asociația MaiMultVerde, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
La întâlnire au participat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, Garda Națională de Mediu, Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară, Direcția Generală Implementare PNRR, Curtea de Conturi și ONG-uri de mediu.
MaiMultVerde a propus celor prezenți o „Rezoluție pentru protejarea fluviului Dunărea împotriva poluării cu plastic”.
Este „o listă cu 10 propuneri pe care noi le înaintăm pentru mai mult verde și mai mult albastru în țara noastră, care are ca scop adoptarea – în limita responsabilităților fiecărei instituții semnatare în parte și cu concursul tuturor instituțiilor semnatare – a Decalogului pentru Dunăre, menit să conducă la prevenirea și reducerea poluării cu plastic a apelor Dunării pe teritoriul României. Noi vom circula acest document ca material de lucru până la ediția viitoare a Congresului Dunărenilor, când sperăm să fie semnat și adoptat de cât mai multe comunități locale și instituții cu responsabilitate pe acest subiect.” s spus Doru Mitrana, președintele Asociației MaiMultVerde.
În 2023, MaiMultVerde, în parteneriat cu Global Water Partnership România, a finalizat primul studiu privind cantitatea de microplastic transportată de Dunăre efectuat în țara noastră. Potrivit acestuia, sectorul românesc al Dunării transportă anual, în medie, 48,5 tone de microplastic și 48 tone de macroplastic.
Programul Cu Apele Curate este o inițiativă Mai Mult Verde susținută de Lidl România. Strategia REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte, cuprinde cinci zone de acțiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea designului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu. Programul a fost lansat în 2019 ca un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile dunărene.
Sursa foto: Cu Apele Curate