Legiuitorii Uniunii Europene au aprobat marți obiectivele obligatorii din punct de vedere juridic de a crește mai rapid producția de energie regenerabilă în acest deceniu, ca parte esențială a planurilor europene de limitare a schimbărilor climatice și de renunțare la combustibilii fosili.
Potrivit Reuters, legea mărește semnificativ obiectivele UE în materie de energie regenerabilă, impunând ca 42,5% din energia UE să fie regenerabilă până în 2030, înlocuind obiectivul actual de 32% pentru această dată.
Această lege a trecut cu greu prin negocierile dintre guvernele țărilor UE și a fost susținută doar după ce Franța a obținut derogări pentru energia nucleară, care are emisii reduse de dioxid de carbon, fără a fi însă verde.
Parlamentul European a votat marți pentru adoptarea legii cu o largă majoritate – 470 de deputați au votat în favoarea acesteia, 120 împotrivă și 40 s-au abținut.
Țările membre ale UE trebuie, de asemenea, să dea undă verde proiectului de lege final înainte ca acesta să intre în vigoare – un proces care, de obicei, trece prin acorduri convenite în prealabil fără modificări.
„Este un semnal foarte important că Green Deal avansează”, a declarat deputatul francez Pascal Canfin, referindu-se la planul global al UE privind schimbările climatice, care vizează reducerea la zero a emisiilor nete de gaze cu efect de seră până în 2050.
Țările UE și legislatorii au ajuns la un acord privind legea privind energia regenerabilă în martie, care ar fi trebuit să fie final, dar care a fost blocat de țările care doreau o mai mare recunoaștere a energiei nucleare.
Franța susține că trecerea Europei la energia verde va necesita hidrogen produs atât din surse regenerabile, cât și din energie nucleară, iar legislația UE ar trebui să le sprijine pe ambele.
Opozanții, inclusiv Germania și Spania, au susținut că includerea energiei nucleare în legislația privind energia regenerabilă ar submina eforturile de extindere masivă a energiei eoliene și solare.
Europa a obținut 22 % din energia sa din surse regenerabile în 2021, cel mai recent an pentru care sunt disponibile date oficiale ale UE.