Companii responsabile față de mediu și oameni

Directiva CSRD: Comisia oferă clarificări suplimentare referitoare la raportarea privind durabilitatea de către întreprinderi

Comisia a publicat recent un set de întrebări frecvente (FAQ) pentru a sprijini părțile interesate în punerea în aplicare a normelor UE privind raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea. Publicarea face parte din efortul continuu al Comisiei de a face cadrul UE privind finanțarea durabilă mai ușor de utilizat pentru întreprinderi și de a reduce presiunea administrativă asupra acestora.

Întrebările frecvente iau în considerare contribuțiile primite de la întreprinderi și acoperă aspecte precum domeniul de aplicare al normelor, datele de aplicare și scutirile. De exemplu, acestea clarifică situațiile în care întreprinderile pot utiliza estimări în loc să fie nevoite să colecteze informații privind lanțul valoric de la furnizori sau parteneri.

Comisarul pentru servicii financiare, stabilitate financiară și uniunea piețelor de capital, Mairead McGuinness, a declarat:

„În ultimii șase ani, UE a luat măsuri majore pentru crearea unui cadru cuprinzător privind finanțarea durabilă, încurajând întreprinderile să se angajeze pe calea tranziției. În prezent, obiectivul nostru este de a ne asigura că instrumentele noastre sunt utilizabile și eficace, continuând, în același timp, să reducem poavara administrativă asupra întreprinderilor. Întrebările frecvente oferă clarificări importante și vor reduce și mai mult necesitatea ca întreprinderile să solicite consultanță juridică sau de consultanță externă pentru aplicarea normelor. Întreprinderile depun eforturi susținute pentru a fi mai durabile, ceea ce contribuie la consolidarea competitivității lor pe termen mediu, iar obiectivul meu este de a mă asigura că acest proces este sprijinit de cadrul nostru”.

Directiva privind raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea (CSRD) este o piatră de temelie a agendei UE privind durabilitatea și a Pactului verde european. Aceasta a actualizat și consolidat normele privind informațiile sociale și de mediu pe care întreprinderile trebuie să le raporteze.

Directiva a intrat în vigoare la 5 ianuarie 2023. Prima categorie de operatori economici care fac obiectul noilor norme trebuie să înceapă raportarea în 2025, pentru exercițiul financiar 2024.

Legături conexe

Întrebări frecvente

Raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea

Finanțare durabilă

Share this article
Prev Post

Scorurile tranziției energetice în funcție de țară în 2024 (grafic)

Next Post

Zitec colaborează cu Ministerul Mediului pentru stoparea defrişărilor ilegale din pădurile României

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next