Companii responsabile față de mediu și oameni

Dorna a amplasat până în prezent 5 sisteme plutitoare de curățare pe râurile din țară, colectând în faza pilot peste 700 kg de deșeuri

Prin intermediul campaniei “Apa care are grijă de Ape”, derulată de Dorna în parteneriat cu Administrația Națională Apele Române și dezvoltată cu suportul organizației non-guvernamentale CSR Nest, au fost instalate pe parcursul acestui an, cinci sisteme de curățare care captează deșeurile pe cinci dintre cele mai importante râuri din România.

Campania s-a desfășurat etapizat și a vizat, în faza pilot a proiectului, râurile Ialomița și Dâmbovița, pe care au fost instalate, în primăvara acestui an, două dispozitive inovatoare de colectare, care au colectat în faza pilot peste 700 kg de deșeuri. Cunoscute sub denumirea de Litter Trap, aceste dispozitive sunt, de fapt, niște sisteme plutitoare, capabile să capteze gunoiul de la suprafața apei până la adâncimea de un metru sub apă. Prietenoase cu mediul înconjurător, dispozitivele de tip Litter Trap sunt la rândul lor construite din plastic colectat de pe ape și reciclat ulterior.

Și pentru că Dorna și-a propus să inspire și să formeze o comunitate responsabilă față de mediu, în rândul consumatorilor, cea de-a doua etapă a inițiativei i-a implicat și pe aceștia, printr-o campanie de votare a râurilor care au cea mai mare nevoie de intervenții concrete în acest sens.

În noiembrie s-a finalizat faza a doua a campaniei, odată cu instalarea unor dispozitive Log Boom pe râurile Argeș, Jiu și Mureș, râurile alese de consumatori în campania de votare. Sistemul de curățare de tip Log Boom reprezintă o soluție simplificată și adaptată la specificul geografic și hidrologic (debit, lățime, adâncime, rezistența malurilor etc.) al acestor râuri, astfel încât dispozitivele să funcționeze în condiții optime și la capacitate maximă. Sistemul de colectare este format dintr-o barieră montată la suprafața apei, stabilă și rezistentă, compusă din două brațe plutitoare construite din material HDPE, care opresc deșeurile din a-și continua drumul mai departe pe râu.

Toate sistemele sunt monitorizate video și supervizate constant de colectori locali, astfel încât deșeurile acumulate de fiecare dispozitiv să fie, ulterior, trimise la stația de sortare și apoi redirecționate către fabricile de reciclare pentru a fi transformate în materiale noi.

“De la pionieratul ambalajelor sustenabile care a început cu ceva timp în urmă, în 2014, până la un demers amplu de curățare a râurilor care a început anul trecut, Dorna îmbracă cumva natural această misiune a sustenabilității. (…) Lupta pentru natură este însă o muncă de echipă, de aceea sperăm să inspirăm cât mai mulți oameni să ni se alăture și să participe la această schimbare în bine, să colecteze separat, să recicleze și să adopte un comportament responsabil față de ce ne înconjoară”, a declarat Iuliana Nedelcu, Marketing Director Coca-Cola România.

„Ne bucurăm că am fost parte dintr-un proiect atât de ambițios și complex, mai ales pentru că direcția noastră strategică este implementarea proiectelor de mediu, domeniu în care am dobândit experiență în ultimii 10 ani. Totodată, prin acest proiect, Asociația CSR Nest închide cercul intervențiilor pentru un mediu mai curat, acoperind, pe lângă componentele de colectare separată a deșeurilor, de creștere a suprafețelor împădurite și de dezvoltare urbană sustenabilă și componenta de păstrare a apelor mai curate” – Sergiu Sebeși, Președinte Asociația CSR Nest.

Acesta a mai declarat ca astfel de proiecte au fost dezvoltate in Australia, Olanda, Malaezia, Indonezia si Filipine sau in Finlanda si SUA.

Ceea ce este îmbucurator, conform celor declarate de către Președintele Asociației CSR Nest, Sergiu Sebeși, este faptul ca tot mai multe dintre autoritățile/ comunitățile locale au devenit interesate de adoptarea proiectului și, mai mult de atat,  un producator român este dispus sa dezvolte conceptul, realizand în acest sens un prototip similar sistemelor deja utilizate, aflat zilele acestea în faza de testare.

„Poluarea cu plastic a apelor este deja o realitate. Știm deja cu toții că aceasta ne afectează sănătatea și viața. Administrația Națională Apele Române, în calitate de autoritate publică care gestionează apele din domeniul public al statului, s-a implicat constant atât prin montarea unor sisteme de colectare a PETurilor, cât și prin acțiuni de igienizare. De aceea, am spus DA inițiativei brandului de apă minerală naturală Dorna și Asociației CSR Nest în lupta împotriva poluării cu plastic a apelor. Să nu uităm: Doar împreună păstrăm apele curate!” –  Sorin Lucaci, Director general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”.

rPET: Bei Dorna, faci bine

Lansarea, în primăvara 2020, a ambalajului realizat din 100% PET reciclat, a însemnat pentru Dorna reducerea cantității de PET nou folosită cu aproximativ 5000 de tone, odată cu trecerea portofoliului Dorna la ambalaje din rPET.

Pe lângă reducerea cantității de PET puse pe piață, sticlele realizate din rPET prezintă și alte beneficii pentru mediu, unul dintre acestea fiind reducerea energiei utilizate.  Pentru a crea o sticlă din conținut reciclat, este nevoie de 75% mai puțină energie decât pentru crearea unei sticle din material virgin. În plus, fiecare tonă de rPET produsă salvează 1,5 tone de CO2, reducând astfel amprenta de carbon în procesul de producție. 

Dorna este un brand din portofoliul Sistemului Coca-Cola (Coca-Cola România şi Coca-Cola HBC România), care își propune ca, până în 2030, să recupereze o cantitate de ambalaje egală cu cea pe care o pune pe piaţă. Mai exact, pentru fiecare sticlă sau doză vândută, Sistemul Coca-Cola își propune să ajute la colectarea și reciclarea unei cantități identice.

Share this article
Prev Post

Valoarea importurilor UE de automobile full electrice a crescut cu 2400% în 2021 față de 2017 (Eurostat)

Next Post

ING Bank România a acordat un credit sustenabil de 5 milioane euro companiei Simtel Team pentru achiziția de stocuri de panouri fotovoltaice, pe fondul triplării cererii pentru soluții verzi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next