Emisiile de gaze cu efect de seră ale Uniunii Europene au scăzut cu 5% anul trecut, conform datelor oficiale publicate în această săptămână, citate de Reuters, continuând astfel tendința de scădere a emisiilor pe continent.
De ce este important
Europa este continentul care se încălzește cel mai rapid din lume, marcat vizibil de schimbările climatice care agravează deja secetele, inundațiile, incendiile de pădure și valurile de căldură fatale.
După ce a stabilit obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru reducerea contribuției sale la încălzirea globală, UE se luptă acum cu modul în care le va îndeplini și cine va plăti.
UE s-a angajat să reducă emisiile nete de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, față de nivelurile din 1990.
Cifre
Țările UE au generat anul trecut 3,4 miliarde de tone din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, cu 5,1% mai puțin decât în 2022, arată analiza Reuters a datelor Eurostat.
Prin comparație, emisiile totale de dioxid de carbon la nivel mondial provenite din arderea combustibililor fosili au crescut la aproximativ 37 de miliarde de tone în 2023.
Context
Progresele înregistrate în ceea ce privește reducerea emisiilor variază în funcție de sector.
Emisiile generate de producția de energie electrică scad cel mai rapid, iar acest sector este pe cale să îndeplinească obiectivele UE în materie de climă.
Alte sectoare au rămas în urmă, cum ar fi emisiile din transporturi, construcții și minerit sau agricultură.
Sursa foto: Pixabay