Energiile regenerabile au furnizat un procent record de 30% din electricitatea mondială în 2023 (raport)

Creșterea energiei solare și eoliene a dus producția de energie din surse regenerabile la un nivel record de 30,3% din producția mondială de electricitate în 2023, potrivit unui raport al grupului de analiză Ember, citat de Reuters.

Reducerea utilizării combustibililor fosili și a emisiilor în sectorul energetic este considerată vitală pentru atingerea obiectivelor climatice globale. Peste 100 de țări participante la summitul privind clima COP28 de anul trecut de la Dubai au convenit să tripleze capacitatea de energie regenerabilă până în 2030.

Analiza la nivel global realizată de Ember arată o creștere în ultimul an în special a proiectelor solare.

Mai mult de jumătate din creșterile globale ale capacității solare și eoliene au fost înregistrate anul trecut în China, potrivit raportului, producția totală de energie solară la nivel mondial crescând cu 23,2%, iar cea eoliană cu 9,8%.

Experții din industrie au declarat că trebuie rezolvate problemele legate de conexiunile la rețea și de autorizațiile pentru noile proiecte pentru ca obiectivul de triplare a capacității de energie regenerabilă să fie atins.

Creșterea continuă a surselor regenerabile va duce la o scădere a producției de energie din combustibili fosili cu 2% în 2024, estimează raportul, și va duce producția totală de energie din combustibili fosili la mai puțin de 60% din producția globală de electricitate pentru prima dată cel puțin din anul 2000, de când datează datele Ember.

„Un declin permanent al utilizării combustibililor fosili în sectorul energetic la nivel global este acum inevitabil, ceea ce duce la scăderea emisiilor din sector”, se arată în raport.

Share this article
Shareable URL
Prev Post

ACEA: UE are nevoie de 8 ori mai multe puncte de încărcare pe an până în 2030 pentru a-și îndeplini obiectivele climatice

Next Post

Seria recordurilor de temperatură la nivel mondial a continuat în aprilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next