Europa va putea renunța la combustibilii fosili și crea un sector energetic autosustenabil cheltuind aproximativ 2 trilioane de euro pe surse solare, eoliene și alte surse regenerative până în 2040, potrivit unui nou studiu.
Raportul, elaborat de Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic, și citat de Reuters, precizează că vor fi necesare de investiții anuale de 140 de miliarde de euro până în 2030 și de 100 de miliarde pe an în deceniul următor pentru a atinge acest punct.
În timp ce cea mai mare parte a sumei ar fi necesară pentru expansiunea eoliană pe uscat, resursele solare, de hidrogen și geotermale ar fi piloni suplimentari ai unei strategii care ar permite ca nevoia de energie electrică a continentului să fie alimentată exclusiv din surse regenerabile până în 2030.
Ar mai fi nevoie apoi de încă un deceniu pentru a converti întregul sistem energetic în surse regenerabile, potrivit studiului.
„Aceste cifre sunt considerabile, dar este important de reținut că țările europene se estimează că au cheltuit în ultimul an 792 de miliarde de euro în plus doar pentru a proteja consumatorii de efectele crizei energetice generate de invazia rusă în Ucraina”, se arată în studiu.
Luna trecută, parlamentarii europeni au votat în favoarea obiectivelor obligatorii din punct de vedere juridic de a extinde energia regenerabilă mai rapid în acest deceniu, în contextul planurilor Europei de a reduce schimbările climatice și de a se îndepărta de combustibilii fosili.
Potrivit noile obiective UE privind energia regenerabile, 42,5% din energia UE va trebui să provină din surse regenerabile până în 2030, înlocuind ținta anterioară de 32%.
Lectură suplimentară: Europa are nevoie de investiții de peste 2 trilioane dolari în rețeaua de electricitate până în 2050, pentru a susține tranziția energetică
Sursa foto: PwC