Febra Denga, boala provocată de un virus transmis de țânțarii din specia Aedes, ar putea deveni endemică pe măsură ce Europa și SUA se încălzesc, a avertizat OMS.
Boala, relatează Euronews și Reuters, este de multă vreme un flagel în multe zone din Asia și America Latină, provocând aproximativ 20.000 de decese în fiecare an.
Ratele bolii au crescut deja de opt ori la nivel global din 2000, cauzate în mare parte de schimbările climatice, precum și de circulația intensivă a persoanelor și de urbanizare.
În 2022 au fost raportate 4,2 milioane de cazuri în întreaga lume, în contextul în care multe cazuri de febră Denga nu sunt înregistrate, iar oficialii din domeniul sănătății publice au avertizat că în acest an sunt așteptate niveluri aproape record de transmitere.
Jeremy Farrar, specialist în boli infecţioase la OMS, spune că răspândirea alarmantă a bolii va pune presiune asupra sistemelor spitalicești din multe țări. „Îngrijirea clinică este cu adevărat intensivă, necesitând un raport ridicat dintre numărul asistenților medicali și cel al pacienților”, a declarat Farrar. „Îmi fac cu adevărat griji când aceasta va devine o problemă majoră în Africa sub-sahariană.”
Majoritatea persoanelor cu febră Denga nu au simptome, ceea ce înseamnă că ratele cazurilor sunt mult mai mari decât cifrele raportate.
Cei care o fac pot avea febră, spasme musculare și dureri articulare extrem de severe – de aici și numele de „febra oaselor sparte”. În mai puțin de 1 la sută din cazuri, boala poate fi fatală.
Aproximativ una din 20 de persoane care se îmbolnăvesc dezvoltă o formă severă a bolii, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC). Copiii, persoanele însărcinate și cei care au mai avut această boală în trecut sunt mai expuși riscului.
Nu există un tratament specific pentru Denga, totuși, la începutul acestei săptămâni, OMS a recomandat vaccinul Qdenga de la Takeda Pharmaceuticals pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 16 ani, în zonele în care infecția este o problemă semnificativă de sănătate publică.
Qdenga este, de asemenea, aprobat de autoritatea de reglementare UE, dar Takeda și-a retras cererea de autorizare în Statele Unite la începutul acestui an, invocând probleme de colectare a datelor.
Sursa foto: CDC