Companii responsabile față de mediu și oameni

Forța de muncă din sectorul energiei solare va crește cu 0,4% în 2024. România, pe locul 5 în topul țărilor UE cu cei mai mulți lucrători

În ciuda unei creșteri cu 27% a numărului de locuri de muncă în 2023, dezvoltarea mai lentă a energiei solare și un sector de producție în dificultate ar putea limita creșterea forței de muncă în domeniul energiei solare în UE la doar 0,4%, conform celui mai recent raport anual al organizației de profil SolarPower Europe, citat de Balkan Green Energy News.

EU Solar Jobs Report 2024 a revizuit proiecția de anul trecut, conform căreia Uniunea Europeană va ajunge la 1 milion de locuri de muncă în domeniul energiei solare până în 2025. Acum se așteaptă ca acest prag să fie depășit în 2027.

Ocuparea forței de muncă în domeniul energiei solare în UE a fost în continuă creștere în ultimii ani, iar tendința a continuat în 2023, când crearea de locuri de muncă a crescut cu aproximativ o treime, grație portofoliilor mari de proiecte și cererii puternice de produse cauzate de criza energetică, a declarat SolarPower Europe.

La sfârșitul anului trecut, în acest sector lucrau 826.000 de persoane cu normă întreagă (full-time equivalent workers – FTEs).

Creșterea a fost determinată de creșterea puternică a pieței, cu 50% față de anul precedent, la 60,9 GW în instalații noi. Având în vedere că instalațiile solare constituie partea dominantă a totalului, aceasta s-a reflectat într-o creștere cu 27% a numărului de locuri de muncă în sectorul energiei solare din UE.

În comparație cu anii precedenți, majoritatea locurilor de muncă din industria solară s-au concentrat și mai mult în faza de dezvoltare, reprezentând 715.000 ETP sau 87% din totalul locurilor de muncă, subliniază raportul.

Se estimează că piața fotovoltaică va crește cu 5% în 2024

Cu toate acestea, valul s-a schimbat. În 2024, se estimează că piața fotovoltaică va crește cu 5%, ajungând la 63,9 GW, potrivit asociației. Aceasta ar limita creșterea forței de muncă din sectorul solar la doar 4 000, ajungând la 830.000, se arată în document.

SolarPower Europe a atribuit pauza în creșterea forței de muncă unei încetiniri a activităților de instalare, pe măsură ce impactul crizei energetice se diminuează, iar lansarea energiei solare este împiedicată de flexibilitatea limitată a sistemului.

La capătul din amonte al lanțului valoric, producția europeană de energie solară s-a confruntat cu provocări semnificative în ultimele 12 luni, ceea ce a condus la oprirea producției și la reducerea forței de muncă, a adăugat asociația.

Walburga Hemetsberger, CEO al SolarPower Europe, a declarat că energia solară ar putea ocupa peste 1 milion de lucrători în comunitățile lor locale.

Având în vedere creșterea cu 104% a pieței sale solare în 2023, forța de muncă din Germania în acest sector a crescut la 154.000 locuri de muncă, devenind cea mai mare din Europa.

Polonia a coborât pe locul al doilea, cu 113.000 de locuri de muncă, pe măsură ce piața sa rezidențială a încetinit, iar Spania a ocupat locul al treilea.

România ocupă un onorant loc 5 în accest clasament, după Italia, urmată de Țările de Jos și Franța.

Share this article
Prev Post

Fundația TELUS Digital Romania a lansat o nouă rundă de granturi pentru proiecte ONG

Next Post

900 de sportivi sunt așteptați la Vâlcea Forest Run & MTB 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next