Comisia Europeană a lansat cea de a treia cerere de propuneri de proiecte la scară mică din cadrul Fondului pentru inovare, unul dintre cele mai mari programe de finanțare din lume pentru desfășurarea de tehnologii inovatoare cu emisii scăzute de dioxid de carbon.
Fondul pentru inovare urmărește să creeze stimulentele financiare adecvate pentru ca întreprinderile și autoritățile publice să investească acum în următoarea generație de tehnologii cu emisii scăzute de dioxid de carbon și să sprijine tranziția Europei către neutralitate climatică.
Noua cerere de propuneri va pune la dispoziție fonduri sub formă de granturi în valoare de 100 de milioane EUR pentru proiecte la scară mică, cu cheltuieli de capital cuprinse între 2,5 și 7,5 milioane EUR în domeniul energiei din surse regenerabile, al decarbonizării industriilor mari consumatoare de energie, al stocării energiei și al captării, utilizării și stocării dioxidului de carbon. Aceste tehnologii ar trebui să fie suficient de mature și să aibă un potențial puternic de a realiza reduceri semnificative ale emisiilor de gaze cu efect de seră în comparație cu tehnologiile convenționale.
Fondul pentru inovare poate finanța până la 60 % din totalul cheltuielilor de capital ale unui proiect mic. Acest lucru va ajuta tehnologiile inovatoare de pionierat să depășească riscurile legate, de obicei, de comercializare și de accesul pe piață. Proiectele vor fi evaluate pe baza potențialului lor de a evita emisiile de gaze cu efect de seră, a inovării, a maturității lor financiare, tehnice și operaționale, a potențialului lor de extindere, precum și a rentabilității lor. Cererile de propuneri anterioare au selectat proiecte de promovare a proceselor de pionierat, cum ar fi demonstrarea utilizării cuptoarelor hibride pentru electrificarea unei părți din producția de sticlă și de vată de sticlă, care utilizează în mod tradițional combustibili fosili.
Până la 20 de proiecte evaluate ca fiind promițătoare, dar nu suficient de mature pentru a se califica pentru un grant pot primi asistență pentru dezvoltarea de proiecte (PDA) din partea Băncii Europene de Investiții (BEI).
Proiectele care nu au avut succes în cadrul cererilor anterioare de propuneri la scară mică sunt, de asemenea, încurajate să își depună din nou candidatura. Cererea de propuneri este deschisă până la 19 septembrie 2023 pentru proiecte care sunt puse în aplicare în orice stat membru al UE, în Islanda sau în Norvegia.
Proiectele se înscriu prin intermediul portalului de finanțare și licitații al UE, unde sunt disponibile mai multe detalii cu privire la procedură. Solicitanții vor fi informați cu privire la rezultatele evaluării în primul trimestru al anului 2024. Se preconizează că granturile vor fi acordate proiectelor de succes în iunie 2024.
Informații suplimentare
Proiecte la scară mică ale Fondului pentru inovare
Câștigătorii primei cereri de proiecte la scară mică
Site-ul web al Fondului pentru inovare
Portalul de finanțare și licitații
Tabloul de bord al portofoliului de proiecte al Fondului pentru inovare
Lista punctelor de contact naționale (PCN)
Îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Pactului verde european