Companii responsabile față de mediu și oameni

Grupul Băncii Mondiale a lansat Raportul de Țară privind Clima și Dezvoltarea pentru România, primul de acest gen care vizează un stat membru UE

Grupul Băncii Mondiale a lansat ieri Raportul de Țară privind Clima și Dezvoltarea pentru România, primul raport de țară de acest gen care vizează un stat membru al Uniunii Europene și o economie cu venituri ridicate. 

Raportul analizează modul în care acțiunea climatică, în conformitate cu obiectivul României de a atinge zero emisii nete până în 2050, interacționează cu traiectoria de creștere economică și dezvoltare a țării și propune o serie de acțiuni prioritare pentru reducerea emisiilor de carbon și creșterea rezilienței, sprijinind în același timp creșterea economică incluzivă și reducerea sărăciei.

Raportul arată, printre altele, că România și-ar putea tripla venitul național în următoarele trei decenii, constatând totodată că țara este deosebit de vulnerabilă la riscurile asociate schimbărilor climatice, în special la inundații și secetă.

Economia României este relativ intensivă în ceea ce privește emisiile de carbon, fiind de 2,5 ori mai mare decât media Uniunii Europene (UE), iar creșterea temperaturilor și frecvența crescută a fenomenului de caniculă reprezintă amenințări suplimentare pentru economie, oameni și infrastructură.

Pentru îndeplinirea obiectivului zero net până în 2050, România va trebui, pe termen scurt, să reducă substanțial emisiile în sectorul energetic, agricol și al transporturilor, dar și să extindă absorbanții de CO2, inclusiv prin suplimentarea suprafețelor împădurite.

Accesează Raportul de Țară privind Clima și Dezvoltarea pentru România

Share this article
Prev Post

Tranziția către energia verde este „de neoprit”. Cererea de petrol, gaze și cărbune va atinge vârful în acest deceniu (Raport IEA)

Next Post

DG CLIMA a publicat raportul Starea uniunii energetice 2023. Situația în UE și țările membre în materie de climă și energie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next