Companii responsabile față de mediu și oameni

Tranziția către energia verde este „de neoprit”. Cererea de petrol, gaze și cărbune va atinge vârful în acest deceniu (Raport IEA)

Cererea globală de petrol, gaze naturale și cărbune – și poluarea pe care o generează – este de așteptat să atingă vârful până în 2030, potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE).

Motivul schimbării va fi „creșterea fenomenală” a surselor de energie curată, a declarat AIE în cel mai recent raport anual World Energy Outlook, publicat marți, relatează CNN.

AIE se așteaptă ca până la sfârșitul deceniului să ruleze pe drumuri de aproape 10 ori mai multe mașini electrice la nivel global, iar sursele regenerabile să reprezinte aproape jumătate din mixul energetic global, față de 30% în prezent.

Încetinirea creșterii în China va reduce, de asemenea, cererea de combustibili fosili. A doua cea mai mare economie din lume – și cel mai mare consumator de energie – a atins un „punct de inflexiune”, potrivit AIE, cererea sa totală de energie urmând să atingă vârful la mijlocul deceniului. Pe de altă parte, China a înregistrat în 2022 mai mult de jumătate din vânzările de vehicule electrice la nivel mondial.

„Tranziția către energia curată are loc în întreaga lume și este de neoprit. Nu vorbim de „dacă”, ci de „când” – și cu cât mai devreme, cu atât mai bine pentru noi toți”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol. „Guvernele, companiile și investitorii trebuie să fie motorul acestei tranziții, nu să pună piedici. Beneficiile sunt imense, incluzând noi oportunități industriale și locuri de muncă, o mai mare siguranță energetică, aer mai curat, acces universal la energie și un climat mai sigur pentru toată lumea.”

Raportul AIE contestă solicitările Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) – grupul principalelor națiuni producătoare de petrol din lume – pentru noi investiții de trilioane de dolari în acest sector până în 2045, pentru a preveni o creștere a prețurilor la energie. Și se opune puternic recentelor mișcări ale celor mai mari companii de petrol și gaze din America – ExxonMobil și Chevron – de a dubla în viitor producția de șist din SUA prin achiziționarea rivalilor mai mici Pioneer și Hess în tranzacții evaluate la 60 de miliarde de dolari, respectiv 53 de miliarde de dolari.

În ciuda adoptării crescânde a resurselor regenerabile și a schimbărilor durabile ale modelelor de consum în țări precum China, AIE avertizează că trebuie făcut mai mult dacă lumea vrea să aibă șansa de a limita încălzirea la 1,5 grade Celsius.

Accesează raportul World Energy Outlook 2023.

Share this article
Prev Post

Deputații europeni au votat pentru obiective mai stricte de reducere a emisiilor de CO2 pentru camioane și autobuze

Next Post

Grupul Băncii Mondiale a lansat Raportul de Țară privind Clima și Dezvoltarea pentru România, primul de acest gen care vizează un stat membru UE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next