Companii responsabile față de mediu și oameni

IKEA, acuzată de participare la exploatarea distructivă a pădurilor din România (Raport)

„Complicitate în distrugere: o nouă investigație dezvăluie rolul IKEA în decimarea pădurilor din România” este titlul comunicatului de astăzi al organizației elvețiene de mediu Bruno Manser Fonds (BMF). „Ingenioasă pe dinafară, putredă pe dinăuntru” este titlul din România, al organizației Agent Green.

Cele două organizații semnează un nou raport investigativ în care acuză gigantul de mobilă suedez de complicitate la degradarea pădurii României și somează compania să-și controleze operațiunile forestiere din România.

Compania „pretinde că are o atitudine pozitivă față de oameni și de planetă”, însă constatările arată „un model constant de exploatare forestieră distructivă în pădurile din România legate de IKEA, cu consecințe masive pentru natură și climă”.

Agent Green și Bruno Manser Fonds solicită IKEA și Grupului Ingka să își controleze operațiunile forestiere din România, să verifice riguros companiile de exploatare forestieră, să nu se aprovizioneze cu lemn din parcurile naționale și nici din pădurile primare și seculare, să crească suprafețele de protecție strictă și parțială, să aplice o exploatare forestieră selectivă în propriile păduri, să asigure trasabilitatea și transparența completă a lanțului de aprovizionare IKEA și să permită supravegherea independentă a pădurilor de către societatea civilă și jurnaliștii de investigație.

Constatările se bazează pe o analiză a documentelor oficiale și pe investigații pe teren în 9 zone forestiere din România. 7 dintre acestea sunt deținute de IKEA prin firma sa Ingka Investments, iar două sunt păduri publice care aprovizionează fabricile care produc pentru IKEA.

Analiza a scos la iveală peste 50 de suspiciuni de încălcare a legii și de practici de management forestier defectuoase. Zone forestiere bogate în biodiversitate, tăiate la ras, exploatări forestiere comerciale intensive efectuate în păduri sensibile din punct de vedere ecologic sau chiar în păduri seculare, fără evaluări de mediu, drumuri de tractor de zeci de metri adâncime care brăzdează pădurea, sunt doar câteva dintre problemele documentate.

Majoritatea pădurilor vizitate se suprapun integral sau parțial cu ariile protejate ale UE. Unele dintre aceste păduri erau strict protejate sau supuse unei exploatări forestiere de intensitate redusă înainte ca Ingka să le preia. În prezent, toate sunt gestionate pentru a maximiza extracția de lemn, fără a se ține cont de habitatele forestiere și de rolul lor vital pentru specii.

Doar 1,04% din totalul proprietăților Ingka în România se află sub un regim de protecție strictă vs. 8,24% sub un regim de protecție parțială. Acest lucru este total insuficient pentru a îndeplini obiectivele UE. Strategia UE privind biodiversitatea prevede protejarea a minimum 30% din suprafața UE, din care 10% trebuie să fie strict protejată. Un obiectiv-cheie este protejarea strictă a tuturor pădurilor primare și bătrâne rămase în UE.

„IKEA / Ingka par să își gestioneze pădurile ca pe niște culturi agricole. A lăsa copacii să îmbătrânească nu face parte din cultura lor. Îndepărtarea unor păduri întregi într-o perioadă scurtă de timp este o chestiune urgentă pentru IKEA, vânătorul de copaci. Entitatea nu ține cont atât de legile scrise, cât și de căile nescrise ale naturii. IKEA nu practică ceea ce predică, indiferent dacă este vorba de directivele Uniunii Europene privind natura, de legislația națională din România sau de standardul de certificare a pădurilor FSC. Dar, ca o companie cu venituri de miliarde de euro și cel mai mare proprietar privat de păduri din România, IKEA / Ingka ar trebui să fie un exemplu de bune practici.” a declarat președintele Agent Green, Gabriel Păun, în cadrul conferinței de presă susținută astăzi la București.

„Este timpul ca IKEA să înceapă să-și aplice obiectivele asumate în materie de sustenabilitate. IKEA ar putea face atât de mult bine dacă ar dori cu adevărat să dea un exemplu bun ca proprietar și administrator de păduri și mare consumator de lemn în România și nu numai. Nevoile ar putea fi acoperite și fără a recurge la tăieri distructive, fără a transforma pădurile naturale în plantații – dar acest lucru necesită abordarea unor probleme dificile, cum ar fi nucleul modelului de afaceri al IKEA de mobilă rapidă. Produsele din lemn nu ar trebui să fie destinate consumului rapid căci nu sunt o chestie de modă, ci ar trebui să fie făcute să dureze sute de ani.” a adăugat Ines Gavriluț, responsabilă de campanii pentru Europa de Est la Bruno Manser Fonds.

În august 2021, Agent Green a publicat primul său raport care documentează distrugerile din pădurile din România legate de IKEA. În mai 2023, Agent Green și Bruno Manser Fonds au înaintat către Ingka Group și IKEA Elveția o scrisoare prin care își arată îngrijorarea vizavi de această problemă. BMF a inițiat, de asemenea, o petiție prin care cere IKEA să oprească defrișările din ariile forestiere protejate din România și din alte păduri cu valoare ridicată de conservare.

Accesați:

Raportul în limba română

Raportul în limba engleză

Documentarul ARTE  IKEA, vânătorul de copaci, despre costul real al mobilierului IKEA, exploatarea necontrolată a lemnului și a forței de muncă umane.

Sursa foto: Bruno Manser Fund

Share this article
Prev Post

Ziua Națională a Curățeniei, propusă de Let’s Do It, Romania!, în curs de oficializare

Next Post

Captarea carbonului nu va juca un rol major în decarbonizarea oțelului (Raport)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next