India este cel mai mare poluator cu plastic din lume, conform unui studiu publicat miercuri în revista ştiinţifică Nature de o echipă de cercetători de la Universitatea din Leeds, potrivit AFP, informează Agerpres.
Autorii studiului au calculat că 52,1 milioane de tone de plastic au fost aruncate în mediul înconjurător în 2020, din care 9,3 milioane de tone de plastic, aproape o cincime din totalul la nivel mondial, doar în India.
India este urmată de Nigeria (3,5 milioane de tone) şi Indonezia (3,4 milioane de tone).
China (2,8 milioane de tone), considerată cel mai mare poluator în cadrul evaluărilor anterioare, ocupă locul patru în acest studiu.
Acest lucru „reflectă utilizarea de către noi a datelor care sunt mai bine actualizate şi care arată progrese substanţiale în adoptarea incinerării deşeurilor şi a îngropării lor controlate”, au salutat autorii studiului referindu-se la China.
Potrivit cercetătorilor, aproximativ 30 de milioane de tone de plastic (57% din totalul aruncat în mediul înconjurător) au fost arse necontrolat în 2020. Astfel de incinerări necontrolate – în gospodării, pe spaţiul public sau în gropile de gunoi ilegale – pot avea consecinţe periculoase.
„A da foc plasticului poate da impresia că acesta ‘dispare’, însă arderea lui în aer liber poate provoca daune substanţiale sănătăţii umane – inclusiv anomalii congenitale, de neurodezvoltare sau de reproducere – şi o dispersie mult mai mare a poluării mediului”, a subliniat Costas Velis, autorul principal al studiului.
Foto: Pixabay generată AI