- Energia nucleară va reprezenta 20% din aprovizionarea cu energie a Japoniei în 2040
- Energia termică va scădea la 30-40% până în 2040, concentrându-se pe LNG
Japonia dorește ca energia regenerabilă să reprezinte până la 50% din mixul său de energie electrică până în anul fiscal 2040, iar energia nucleară să reprezinte încă 20%, conform unui proiect al politicii sale energetice de bază revizuite, potrivit Reuters.
În calitate de al doilea mare importator mondial de gaze naturale lichefiate și de consumator major de petrol din Orientul Mijlociu, Japonia și planurile sale energetice de bază atrag atenția producătorilor de petrol, gaze și cărbune la nivel mondial.
Utilizarea energiei termice, în special a centralelor electrice ineficiente pe bază de cărbune, urmează să scadă de la 68,6% în 2023 la 30-40% până în 2040, deși proiectul de politică energetică nu specifică defalcarea între cărbune, gaz și petrol.
„Este necesar să se utilizeze energia electrică pe bază de GNL ca mijloc realist de tranziție, iar guvernul și sectorul privat trebuie să asigure împreună contractele necesare pe termen lung pentru GNL în vederea pregătirii pentru riscuri precum creșterea prețurilor și întreruperile aprovizionării”, se arată în proiect.
Proiectul de politică al Ministerului Industriei, prezentat marți, propune creșterea surselor regenerabile de energie la 40%-50% din aprovizionarea cu energie în anul fiscal 2040, dublând aproximativ cota de 22,9% din anul fiscal 2023 și depășind obiectivul pentru 2030 de 36%-38%.
Obiectivul Japoniei pentru 2040 privind energia nucleară este în conformitate cu obiectivul pentru 2030 de 20-22 %, în ciuda provocărilor cu care se confruntă industria după dezastrul de la Fukushima din 2011. În 2023, energia nucleară reprezenta 8,5% din aprovizionarea cu energie electrică a țării.
Noul plan energetic elimină obiectivul anterior de „reducere pe cât posibil a dependenței de energia nucleară” și include planuri de construire a unor reactoare inovatoare de nouă generație la centrale nucleare deținute de operatori care au decis să dezafecteze reactoarele existente.