Companii responsabile față de mediu și oameni

Lidl România a investit în 2022 peste 38 mil. de lei în dezvoltarea comunităților locale. Aproape jumătate din fonduri, alocate proiectelor dedicate protecției mediului și conservării resurselor  

În anul 2022, Lidl România a investit peste 38 milioane de lei în dezvoltarea comunităților locale, cu sprijinul a peste 90 de ONG-uri partenere. Sub umbrela „Pentru un viitor mai bun”, compania a continuat să investească în abordarea a 4 domenii principale de responsabilitate socială, în acord cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU: mediu, educație, dezvoltarea serviciilor de urgență și dezvoltarea comunităților.

„Sub deviza Pentru un viitor mai bun, am dezvoltat alături de partenerii noștri din societatea civilă programe strategice, pe termen lung, care răspund unor nevoi reale ale comunităților  în care activăm. Suntem conștienți de responsabilitatea care vine odată cu dimensiunea business-ului nostru în România, de impactul pe care îl avem și pe care îl putem avea asupra societății, astfel că ne uităm la acele nevoi la care prin resursele noastre și know how-ul partenerilor noștri putem răspunde pentru a schimba în bine comunitățile în care suntem prezenți. Anual, ne propunem să creștem împreună aceste programe dedicate comunității, acționând cu responsabilitate pentru oameni și planetă. Rezultatele obținute și evoluțiile palpabile ne motivează să ne implicăm în continuare pentru un viitor mai bun și știm că avem alături cei mai buni parteneri pentru a ne îndeplini această misiune”, a precizat Maria Mihai, Director de Comunicare și CSR Lidl România.

În strategia de sustenabilitate, Lidl și-a definit 6 domenii strategice de intervenție și acțiune: Respectarea Biodiversității, Comportament Corect, Promovarea sănătății, Deschidere pentru dialog, Conservarea resurselor, respectiv Protejarea mediului.

Repere Lidl în Respectarea biodiversității și Protejarea mediului

Lidl România a investit în 2022 peste 14,6 milioane de lei în proiecte și programe de combatere și prevenire a poluării cu plastic, printre care: programul ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului), de colectare separată a deșeurilor reciclabile; activități realizate de către voluntarii Patrulei Zero Plastic, coordonată de WWF (World Wildlife Fund); programul Cu Apele Curate, coordonat de Asociația Mai Mult Verde, din care fac parte și programul de granturi Cu Apele Curate, desfășurat în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publica (CeRe), BlocZero și Asociația pentru Relații Comunitare (ARC); proiectul internațional Clean Danube, inițiat alături de asociația AWP; 4 tabere eco-educative.

  • Programul ASAP a înregistrat în 2022 peste 400 de școli care au raportat date despre deșeurile colectate. De asemenea, a fost înregistrată o creștere a cantitatății de deșeuri colectate raportate, la 2,620 tone de deșeuri (din care 296 tone de deșeuri reciclabile) vs. cele 1,736 tone raportate de școli în anul anterior. Tot în 2022, a fost inițiată o serie de cursuri dedicate profesorilor și personalului auxiliar din școli: peste 160 de profesori și administratori au fost instruiți pe tema obligaţiilor legale ale unităților de învățământ privind gestionarea deșeurilor, a noțiunilor generale privind managementul deșeurilor și economia circulară, precum și a soluțiilor accesibile pentru eficientizarea procesului de administrare a deșeurilor în cadrul unităților școlare. În prezent, informațiile despre colectarea separată și reciclare ajung la aproape 600.000 de elevi din 1.600 de școli și 32 de reședințe de județ și localități din România;
  • În urma activităților realizate de către voluntarii Patrulei Zero Plastic, coordonată de WWF (World Wildlife Fund), au fost reciclate în Delta Dunării, Brașov și Râșnov aproximativ 2.000 kg de deșeuri, de plastic, hârtie și aluminiu. Totodată, cu ocazia Festivalului Orașelor Verzi (FOV) a fost organizat Concertul de Plastic, alături de Filarmonica din Brașov în Piața Sfatului. În acest context, mesajul campaniei privind pericolul ecologic al plasticului a fost transmis celor peste 1.000 de spectatori;
  • În cadrul programului Cu Apele Curate, coordonat de Asociația Mai Mult Verde, 52 de tone de deșeuri au fost colectate din apele Dunării și ale afluenților săi, cu ajutorul a 2.000 de voluntari participanți, și alte 30 tone de deșeuri au fost colectate prin intermediul a 4 bariere plutitoare instalate pe râurile Cerna, Jiu, Olt și Buzău, contribuind la combaterea poluării cu plastic. În plus, a fost instalată o nouă barieră plutitoare pe râul Siret, în dreptul localității Șendreni (județul Galați), fiind cea mai mare barieră plutitoare de până acum, având o lungime de 100 metri;
  • Programul de granturi Cu Apele Curate, cu sprijinul Mai Mult Verde, Centrul de Resurse pentru Participare Publica (CeRe), BlocZero și Asociația pentru Relații Comunitare, reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților Dunării. În 2022 au fost finanțate 15 proiecte cu o valoare totală de peste 2 milioane de lei;
  • În cadrul proiectului internațional Clean Danube, inițiat de Asociația AWP, Andreas Fath (om de știință, profesor și atlet) a înotat pe toată lungimea Dunării pentru a atrage atenția cu privire la gradul de poluare și impactul negativ asupra bidodiversității. Acesta a pornit din munții Pădurea Neagră și s-a oprit la vărsarea fluviului în Marea Neagră. Pe teritoriul României, alături de partenerii de la Mai Mult Verde și voluntarii Cu Apele Curate, au fost organizate evenimente în Turnu Măgurele, Giurgiu, Călărași, Cernavodă, Galați și Sulina, pentru a crește gradul de conștientizare în ceea ce privește importanța protejării mediului în general și a apelor în special;
  • În comunitățile locale au fost organizate 4 tabere eco-educative, cu 100 de participanți, 10 evenimente comunitare Cu Apele Curate, cu 550 de participanți și 40 de proiecții de filme tematice cu 1150 de participanți.

Repere Lidl în Conservarea resurselor – prevenirea și combaterea risipei alimentare

Lidl România a contribuit în 2022 cu peste 1,3 milioane de lei pentru reducerea risipei alimentare, sprijinind dezvoltarea rețelei naționale a Băncilor pentru Alimente, în calitate de partener fondator.

Peste 1.000 de tone de alimente și produse nealimentare donate de Lidl România au ajuns în 2022, prin rețeaua Băncilor pentru Alimente, la peste 500 de organizații caritabile cu beneficiari vulnerabili în comunitățile lor.

În prezent, la nivel național funcționează o rețea compusă din 9 Bănci regionale pentru Alimente, în București, Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova și Galați. Împreună, acestea formează Federația Băncilor pentru Alimente din România, o infrastructură eficientă la nivel național, cu acțiune imediată și sustenabilă la problema risipei alimentare și cu impact social, economic și de mediu.

Fondul pentru un viitor mai bun – pentru inițiative comunitare de protecție a mediului și educație

Lidl România a continuat și în 2022 să susțină programul Fondul pentru un viitor mai bun în comunități, desfășurat în parteneriat cu Federația Fundațiile Comunitare din România, care oferă micro-granturi nerambursabile pentru inițiative comunitare de protecție a mediului și educație. În edițiile 3 și 4 ale programului, desfășurate în 2022, Lidl a oferit finanțări în valoare de 2.450.000 de lei pentru 54 de inițiative civice, din 10 orașe ale țării, precum amenajarea de grădini urbane în cartiere, HUB-uri verzi, ateliere anti-risipă și de reutilizare creativă a materialelor, informarea locuitorilor orașului pe tematici din sfera biodiversității, tururi de „citizens science” etc.  

Share this article
Prev Post

Tot mai multe companii raportează riscurile legate de despăduriri, dar foarte puține au un plan pentru a le stopa (Raport CDP)

Next Post

Holcim Romania și Junior Achievement au adus ABCdar-ul Verde în 25 de școli din țară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next