Șefii de guverne din Germania, Belgia, Olanda și Danemarca au făcut un pas istoric pentru atingerea obiectivului UE de neutralitate climatică, prin semnarea la summit-ul de la Esbjerg, în Danemarca, a unei declarații comune care va face din Marea Nordului o putere europeană verde, se arată într-un comunicat al Ministerului danez al Climei, Energiei și Utilităților.
Declarația prevede o creștere a capacității energetice din surse eoliene offshore la 65 GW până în 2030 și ulterior la cel puțin 150 GW, până în 2050.
În plus, miniștrii energiei din cele patru țări, prezenți la summit, au semnat o serie de acorduri bilaterale care prevăd, printre altele, înființarea mai multor parcuri eoliene offshore (insule energetice) în Marea Nordulului.
„Acest summit este cu adevărat istoric. Astăzi, am deschis un nou capitol despre energia regenerabilă în Europa și am emis o declarație ambițioasă care ne va apropia mai mult de atingerea obiectivelor UE în materie de climă (…) Prin această inițiativă verde, Marea Nordului va deveni un centru de energie regenerabilă pentru Europa și va furniza energie pentru milioane de europeni.” a declarat ministrul danez al Climei și Energiei, Dan Jørgensen.
„Astăzi este o zi istorică pentru Europa și pentru Belgia. Împreună cu Danemarca, Germania și Țările de Jos, Belgia preia conducerea și își unește forțele pentru a face din Marea Nordului cea mai mare centrală verde din Europa. Energia este astăzi folosită ca armă, iar familiile și întreprinderile noastre sunt victimele. Prin acest acord verde, vom putea accelera înlocui gazului și petrolului, în special din Rusia, cu energie eoliană offshore și hidrogen verde. În acest fel, ne vom crește independența energetică și ne vom reduce facturile (…)” a spus ministrul belgian al Energiei, Tinne Van der Straaten.
„Aceasta este o colaborare interesantă între cele patru țări, care ne va ajuta pe noi – și Europa – să îmbunătățim producția de energie verde și să reducem și mai mult dependența de combustibilii fosili. Toate cele patru țări se află într-o poziție unică pentru a folosi resursele naturale pe care Marea Nordului le oferă: energie eoliană amplă combinată cu ape de mică adâncime. Conectarea centrelor energetice și partajarea resurselor și practicilor ne va permite să ne îndeplinim obiectivele comune și aștept cu nerăbdare să ne dezvoltăm în continuare planurile colective.” a declarat ministrul olandez al Politicii climatice și Energetice, Rob Jetten.
„Aceasta este o zi importantă pentru reducerea în continuare a dependenței noastre de importurile de gaze și pentru atingerea neutralității climatice. Prin dezvoltarea proiectelor comune de cooperare cu partenerii noștri din Marea Nordului, energia eoliană offshore din regiune poate fi implementată mai rapid și mai eficient și vor fi exploatate noi oportunități pentru hidrogenul verde. Pentru ca proiectele să fie realizate rapid, avem nevoie și de un cadru de reglementare adecvat al pieței, în special la nivelul UE.” a punctat ministrul federal german pentru Afaceri economice și Acțiuni climatice, Robert Habeck.
Sursa foto: stateofgreen.com