Companii responsabile față de mediu și oameni

Mari companii internaționale cer Comisiei Europene să mențină standardele de raportare sustenabilă

Un grup important de corporații multinaționale, printre care se numără Mars, Primark și Unilever, face apel la Comisia Europeană să nu redeschidă negocierile privind legislația de raportare și diligență în materie de sustenabilitate, în contextul în care UE încearcă să simplifice procesul de raportare, potrivit publicației edie.

Inițiativa vine ca răspuns la propunerea „omnibus” anunțată la sfârșitul anului trecut de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care vizează modificarea a trei directive fundamentale: Directiva privind diligența necesară în materie de durabilitate a întreprinderilor (CSDDD), Directiva privind raportarea de sustenabilitate corporativă (CSRD) și Regulamentul privind taxonomia UE.

8 marii companii – DP World, Ferrero, L’Occitane, Mars, Nestle, Primark, Signify și Unilever – împreună cu trei inițiative comerciale au transmis o scrisoare deschisă Comisiei Europene. Acestea își exprimă îngrijorarea că o potențială renegociere a textelor juridice deja agreate ar putea întârzia implementarea practică a acestor reguli esențiale sau ar putea duce la slăbirea cerințelor de raportare.

„Predictibilitatea este crucială pentru capacitatea tuturor actorilor, inclusiv a companiilor, de a lua decizii informate”, se arată în scrisoare. Semnatarii subliniază că multe companii au investit deja resurse semnificative pentru pregătirea și respectarea noilor cerințe.

Această inițiativă nu este singulară. Luna trecută, WWF a coordonat o scrisoare similară semnată de aproximativ 60 de organizații, inclusiv Accor, Ikea, Decathlon și Patagonia, avertizând că orice dereglementare ar pune în pericol stabilitatea și predictibilitatea necesare pentru investițiile sustenabile.

Cercetările recente arată că multe companii din UE au început deja pregătirile pentru CSRD, iar aproximativ jumătate dintre firmele europene chestionate raportează deja în conformitate cu taxonomia UE. Această realitate subliniază importanța menținerii unui cadru legislativ stabil și coerent în domeniul raportării sustenabile.

Share this article
Prev Post

Creștere alarmantă a CO2 în atmosferă: Obiectivul de limitare a încălzirii globale la 1,5°C, tot mai greu de atins

Next Post

Schimbările climatice ar putea reduce PIB-ul global la jumătate până în 2090 (studiu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next