Ministrul olandez al climei, Rob Jetten, a declarat luni că vrea să dezvolte o coaliție internațională puternică pentru eliminarea treptată a subvențiilor și scutirilor fiscale legate de utilizarea combustibililor fosili, cu impact major asupra încălzirii globale, potrivit studiilor de specialitate.
„O eliminare imediată a subvențiilor pentru combustibilii fosili este complexă, dar trebuie să ne gândim cu adevărat la ce putem face în următorii ani”, a declarat Jetten pentru Reuters, la o reuniune globală a miniștrilor energiei și a grupurilor climatice din Madrid.
Apelul său urmează publicării recente de către guvernul olandez a unui raport care arată că astfel de subvenții pentru companiile de profil din Țările de Jos se ridică la aproximativ 40 de miliarde de euro pe an.
Raportul a avut ca scop lansarea unei dezbateri globale cu privire la astfel de subvenții, deoarece multe sunt legate de politicile internaționale privind aviația, transportul maritim și alte sectoare.
„Dacă vrem să eliminăm treptat subvențiile pentru combustibilii fosili și să ne asigurăm că folosim acești bani pentru comunitățile noastre locale și pentru tranziția ecologică, trebuie să implementăm rapid politici internaționale privind eliminarea treptată a subvențiilor pentru combustibilii fosili”, a spus Jetten. „Așa că, în săptămânile următoare, voi încerca să dezvolt o coaliție internațională pentru a elimina treptat subvențiile pentru combustibilii fosili și a ne asigura că putem face pași adecvați înainte, respectându-ne astfel promisiunea pe care am făcut-o deja cu mulți, mulți ani în urmă”.
Pe 30 noiembrie 2023, va începe în Dubai summitul ONU privind schimbările climatice COP28, cu o hartă a lumii divizată între țările care agreează un acord pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili care ne afectează planeta și cele care se țin cu dinții de cărbune, petrol și gaze naturale, esențiale pentru economiile lor.