Trei sferturi din energia electrică a Uniunii Europene a fost generată de surse fără emisii de CO2 până în prezent în acest an, fiind cel mai ecologic mix energetic al blocului până în prezent, potrivit datelor din industrie, citate de Reuters.
Sursele fără emisii au produs 74% din electricitatea UE în perioada ianuarie-iunie, din care 50% au provenit din surse regenerabile, precum energia eoliană și solară, iar 24% din energia nucleară, potrivit datelor asociației Eurelectric.
Cărbunele a produs 9% din energia electrică din UE, iar gazul 13% – reprezentând cele mai mici ponderi de până acum.
Principalul motor al schimbării mixului energetic al Europei este instalarea rapidă de capacități de energie regenerabilă. În 2023, UE a construit 56 gigawați de noi capacități de energie solară – cea mai mare valoare înregistrată în orice an până în prezent – și 16 GW de noi capacități eoliene.
Cu toate acestea, și cererea de energie electrică din Europa a scăzut, ceea ce a facilitat acoperirea de către sursele ecologice a unei părți mai mari din mixul global. În prima jumătate a acestui an, cererea de energie electrică din UE a fost cu 5,8% mai mică decât în aceeași perioadă din 2021.
Prețurile europene la energie au atins niveluri record în 2022, după ce Rusia a redus livrările de gaze către Europa. Criza energetică care a urmat a forțat industriile și consumatorii să utilizeze mai puțină energie pentru a-și reduce facturile – unele industrii încă nu și-au recuperat producția la nivelurile de dinainte de criză, ceea ce a dus la scăderea consumului lor de energie.
Mai multă energie regenerabilă va ajuta Europa să își îndeplinească obiectivele climatice și să reducă dependența de combustibilii fosili importați. Există însă semne că rețelele electrice învechite ale țărilor se luptă să facă față mixului energetic în schimbare.
Luna trecută, operatorul belgian al rețelei de energie Elia a avertizat că o creștere recentă a capacității de energie solară din Belgia va provoca perioade de surplus de energie ieftină în această vară, ceea ce va îngreuna echilibrarea rețelei.
Factorii de decizie sunt chemați să investească în modernizarea rețelelor electrice pentru a face față unor cote mai mari de capacitate regenerabilă, inclusiv prin adăugarea de capacitate de stocare pentru a absorbi excesul de energie ieftină, astfel încât aceasta să nu fie irosită.