Organizat de Muzeul de Istorie Naturală din Londra, concursul Wildlife Photographer of the Year, ediția 2022, a anunțat și expus recent fotografiile câștigătoare din acest an care surprind natura în cea mai glorioasă și dramatică formă a sa, reamintindu-ne necesitatea urgentă de a o proteja.
Fotografa americană Karine Aigner a fost declarată fotograful faunei sălbatice al anului 2022 pentru imaginea sa remarcabilă care surprinde momentul în care mai multe albine masculi concurează între ei pentru a se împerechea cu o femelă pe nisipul fierbinte din Texas. Aigner este a cincea femeie din istoria de 58 de ani a concursului care primește premiul cel mare.
Fotograful Brent Stirton este câștigătorul categoriei „Fotojurnalism”, cu o imagine emoționantă în care gorila Ndakasi își duce ultimele clipe ale vieții în brațele salvatorului și îngrijitorului ei de 13 ani, rangerul Andre Bauma. Ndakasi a fost salvată când de mică, după ce familia ei a fost ucisă de vânători.
Premiul categoriei „Faună sălbatică urbană” a fost atribuit fotografului Dmitry Kokh, care a surprins 2 urși polari într-o scenă cețoasă, apocaliptică, ocupanți ai unei case părăsite dintr-o așezare de mult timp pustie de pe insula Kolyuchin, din Rusia.
Fotograful Junji Takasago, câștigător la categoria „Arta naturii”, a reușit să treacă peste răul de altitudine, potrivit organizatorilor, pentru a realiza o scenă cu păsări flamingo pe cea mai mare salină din lume, în Bolivia.
„Fotografii faunei sălbatice ne oferă instantanee de neuitat din viața speciilor sălbatice, cu detalii inedite și comportamente fascinante care surprind pe viu criza climatică și de biodiversitate. Aceste imagini demonstrează admirația și aprecierea lor față de lumea naturală și nevoia urgentă de a lua măsuri pentru a o proteja.” a declarat Dr Doug Gurr, directorul Muzeul de Istorie Naturală din Londra.