Companii responsabile față de mediu și oameni

OMS: Căldura extremă face peste 175.000 de victime anual în Europa, iar cifrele sunt pe cale să crească

Regiunea europeană a OMS este cea care se încălzește cel mai rapid dintre cele 6 regiuni ale OMS, cu o creștere a temperaturilor de aproximativ două ori mai rapidă decât media globală. În întreaga regiune, în cele 53 de state membre ale sale, oamenii plătesc prețul suprem. Cei mai călduroși 3 ani înregistrați în regiune au avut loc începând cu 2020, iar cei mai călduroși 10 ani au avut loc începând cu 2007.

În urmă cu câteva zile, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, a lansat un apel la acțiune privind căldura extremă, ca răspuns la efectele mortale ale creșterii temperaturilor în întreaga lume. În unele locuri din lume, criza climatică duce deja temperaturile la niveluri insuportabile, iar estimările arată că, la nivel global, aproximativ 489.000 de decese legate de căldură au avut loc în fiecare an între 2000 și 2019, 36% sau, în medie, 176.040 fiind înregistrate în Europa.

Apelul Secretarului General identifică 4 domenii critice de acțiune privind îngrijirea persoanelor vulnerabile, protecția lucrătorilor, creșterea rezilienței economiilor și societăților și limitarea creșterii temperaturii globale la 1,5°C. Acest lucru nu ar putea fi mai relevant pentru regiune, unde, în ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 30% a mortalității cauzate de căldură, decesele cauzate de căldură crescând în aproape toate țările din regiune în care există mecanisme de monitorizare.

Stresul termic este principala cauză a deceselor legate de climă în regiune. Temperaturile extreme agravează afecțiunile cronice, inclusiv bolile cardiovasculare, respiratorii și cerebro-vasculare, sănătatea mintală și afecțiunile legate de diabet. Căldura extremă este o problemă mai ales pentru persoanele în vârstă, în special pentru cele care trăiesc singure. De asemenea, poate reprezenta o povară suplimentară pentru femeile însărcinate.

Elaborarea planurilor de acțiune privind sănătatea în caz de caniculă este un proces de adaptare esențial, care face comunitățile mai rezistente la valurile de căldură. Mai mult de 20 de țări din regiune au pus în aplicare astfel de planuri. Deși acest lucru este încurajator, nu este suficient pentru a proteja toate comunitățile.

OMS Europa, prin intermediul Centrului European pentru Mediu și Sănătate din Bonn, Germania, elaborează în prezent o a doua ediție actualizată a ghidului său privind sănătatea publică pe timp de caniculă. Acesta va oferi un punct de referință bazat pe dovezi pentru ca autoritățile naționale și locale să își elaboreze propriile planuri sau să le actualizeze pe cele existente. Procesul de elaborare a acestora reunește actori din mai multe sectoare cu scopul de a gestiona mai bine riscurile legate de căldură.

Adevărul este că efectele adverse ale vremii caniculare asupra sănătății pot fi în mare parte prevenite prin bune practici de sănătate publică, astfel încât, dacă suntem mai bine pregătiți pentru o regiune mai caldă, vom salva multe vieți, atât acum, cât și în viitor.

Extras din Declarația directorului regional al OMS pentru Europa, Dr. Hans Henri P. Kluge

Sursa foto: Biroul regional OMS pentru Europa

Share this article
Prev Post

Carrefour și InspirAction anunță rezultatele etapei curente a programului educațional „Gesturi mici pentru practici mari”

Next Post

Record de căldură doborât pentru luna iulie în Japonia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next