Investiții globale de 2.700 de miliarde de dolari pe an sunt necesare pentru a ajunge la emisii zero net până în 2050 și pentru a evita ca temperaturile să crească peste 1,5 grade Celsius în acest secol, se arată într-un raport al companiei de consultanță Wood Mackenzie publicat joi, citat de Reuters.
Oamenii de știință au declarat că, în mod ideal, planeta trebuie să limiteze creșterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius în acest secol pentru a evita efectele catastrofale ale schimbărilor climatice. Multe guverne s-au angajat să reducă emisiile la zero până la jumătatea secolului pentru a contribui la atingerea acestui obiectiv.
Cu toate acestea, majoritatea țărilor lumii nu sunt pe cale să îndeplinească nici măcar obiectivele privind emisiile până în 2030, și cu atât mai mult până în 2050, se arată în raport.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite, angajamentele actuale ale guvernelor de reducere a emisiilor nu ar reuși să împiedice creșterea temperaturii globale cu peste 1,5 grade Celsius și, probabil, ar duce la o încălzire a planetei cu 2,5 grade Celsius până în 2050.
Wood Mackenzie a declarat că pentru decarbonizarea sectorului energetic sunt necesare investiții de 1,9 trilioane de dolari pe an, iar acestea trebuie să crească cu 150% – sau 2,7 trilioane de dolari pe an – pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius. Trei sferturi din aceste investiții sunt necesare în sectorul energetic și în cel al infrastructurii.
„Atingerea nivelului de 1,5 grade Celisus va fi extrem de dificilă, dar este posibilă și depinde în mare măsură de măsurile luate în acest deceniu”, a declarat Simon Flowers, președintele Wood Mackenzie.
Sursele regenerabile, precum energia eoliană și solară, trebuie să devină principala sursă de alimentare cu energie electrică la nivel mondial pentru a sprijini electrificarea transporturilor și producția de hidrogen verde, se arată în raport.
Comunicatul integral Wood Mackenzie
Sursa foto: Pixabay