Pierderea biodiversității și degradarea mediului creează riscuri majore pentru economia și sectorul financiar din Marea Britanie și ar putea încetini creșterea sa economică cu până la 12% până în 2030, se arată într-o analiză publicată recent de Green Finance Institute (GFI), citată de Reuters.
Potrivit studiului, această încetinire ar fi echivalentul unei reduceri a creșterii economice cu până la 300 miliarde de lire sterline.
Green Finance Institute este un forum de colaborare între sectorul public și cel privat în domeniul finanțării ecologice, susținut de guvernul britanic.
Studiul este primul de acest gen din UK care evaluează pe deplin modul în care riscurile legate de natură, cum ar fi rezistența antimicrobiană și declinul sănătății solului, afectează economia și sectorul financiar din Regatul Unit și constată că acestea sunt la fel de dăunătoare, sau chiar mai mult, ca cele legate de schimbările climatice.
„Acesta este un moment decisiv și arată că trebuie să începem să integrăm aceste riscuri legate de natură în gestionarea riscurilor financiare și în deciziile de investiții – atât pentru a reduce expunerea, cât și pentru a face tranziția economiei noastre către o economie care investește în mediul natural”, a declarat Rhian-Mari Thomas, director general al GFI.
Raportul solicită băncilor centrale, autorităților de reglementare și guvernelor să evalueze mai bine aceste riscuri, să înțeleagă mai bine valoarea pe care o obțin din capitalul natural și să investească în protejarea acestuia, cu atât mai mult cu cât Regatul Unit este una dintre țările cele mai sărace în natură din lume.
Raportul solicită băncilor centrale, autorităților de reglementare și guvernelor să evalueze mai bine riscurile pe care pierderile naturale le reprezintă pentru stabilitatea financiară și solicită întreprinderilor să înțeleagă mai bine valoarea pe care o obțin din capitalul natural și să investească în protejarea acestuia.
Șapte dintre cele mai mari bănci din Marea Britanie se vor confrunta cu pierderi pe termen scurt de 4%-5% din valoarea participațiilor lor naționale în următorul deceniu din cauza riscurilor legate de natură, potrivit GFI.
„Natura stă la baza sănătății economiei noastre, iar aceasta este amenințată de o criză globală a naturii”, a declarat Lord Benyon, ministru de stat în cadrul Departamentului pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale.
„Responsabilitatea de a conserva natura revine tuturor sectoarelor (…) societății, iar finanțele ecologice au un rol crucial de jucat.”
Accesează mai multe informații despre studiu pe Green Finance Institute
Sursa foto: Unsplash