Companii responsabile față de mediu și oameni

PlantFEST 2024: Primul eveniment de plantare din România cu amprenta de carbon măsurată

Studiu PlantFest ECSR
Studiu PlantFest ECSR

Ediția din acest an a PlantFEST, unul dintre cele mai ample evenimente de plantare din acest an, organizat de Asociația Act for Tomorrow, marchează o premieră în România: primul eveniment de plantare care și-a măsurat amprenta de carbon, oferind un exemplu concret de sustenabilitate și responsabilitate față de mediu.

Prinicipalul rezultat al studiului arată că până în august 2025, cei 25.000 de puieți plantați vor absorbi echivalentul tuturor emisiilor de CO₂ generate de organizarea evenimentului. Activitatea de plantare, care a atras 1.270 de voluntari, va deveni astfel neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. Mai mult, până în decembrie 2025, puieții vor absorbi de două ori mai multe emisii de CO₂ decât cele generate, contribuind activ la o planetă mai curată și mai verde.

Carbon Tool și DEKRA Romania au asigurat procesul de măsurare a amprentei de carbon și au analizat capacitatea de compensare pe termen lung.

Evenimentul de plantare a fost organizat în cadrul programului „𝗥𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶𝗮 𝗽𝗹𝗮𝗻𝘁𝗲𝗮𝘇𝗮̆ 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗺𝗮̂𝗶𝗻𝗲”, cea mai mare inițiativă privată de plantare din România.

Date esențiale despre PlantFEST 2024:

  • 12.612,5 kg de emisii de CO₂ au fost generate de organizarea evenimentului.
  • 1.270 de participanți au contribuit la această inițiativă verde.
  • 25.000 de puieți din 9 specii (cea dominantă fiind stejarul în proporție de 60%) au fost plantați pentru a absorbi emisiile și a sprijini lupta împotriva schimbărilor climatice. Printre speciile plantate se regăsesc: stejar pedunculat, stejar brumariu, cer, stejar roșu, frasin, ulm, mojdrean, tei și arțar.

Plantarea copacilor, o soluție eficientă pentru un viitor mai verde
Pe măsură ce cresc, puieții absorb CO₂ din atmosferă, stocând carbonul în trunchiuri, rădăcini și sol și eliberând oxigen. Analizele proiectului au ținut cont de o rată de supraviețuire de 97% și de perioada necesară pentru ca puieții să înceapă să absoarbă CO₂, garantând astfel impactul real asupra mediului.

 Impactul pe termen lung al PlantFEST 2024:

  • Până în 2030, copacii plantați vor compensa de 29 de ori emisiile generate, echivalent cu emisiile unei mașini diesel care ar înconjura Pământul de 15 ori.
  • Până în 2034, capacitatea de absorbție va crește la de 65 de ori emisiile generate, echivalent cu 22 de călătorii în jurul Pământului realizate de o mașină diesel.

Pentru măsurarea amprentei de carbon au fost utilizate date care vizează:

  • vizitele echipei de proiect în vederea stabilirii protocolului de colaborare cu autoritățile locale;
  • acțiunile de pregătire ale terenerului: tăiere vegetație spontană, scarificare, arat și discuit;
  • materialele de natură logistică necesare desfășurării acțiunii de plantare și amortizarea acestora;
  • întreaga cantitate de materiale utilizată în ziua evenimentului (kit reutilizabil voluntar, coffee break și masă etc);
  • transportul voluntarilor în ziua evenimentului de plantare;
  • transportul furnizorilor de servicii în ziua evenimentului (puieți, toalete, sistem audio+ scenă), electricitate.

„Prin ediția din acet an a PlantFEST am arătat că fiecare pas contează în lupta împotriva schimbărilor climatice. Măsurarea amprentei de carbon este un instrument esențial pentru viitor, iar succesul acestui proiect dovedește că acțiunile bine planificate pot avea un impact real și măsurabil asupra mediului. Suntem mândri că prin PlantFEST 2024 am setat un nou standard pentru evenimentele de mediu din România. Sperăm ca acest model să inspire și alte proiecte similare în viitor.” a declarat Andrei Coșuleanu, președintele Asociației Act for Tomorrow

Un alt obiectiv al acestui studiu este identificarea etapelor care pot fi optimizate, astfel încât evenimentele de plantare organizate de Asociația Act for Tomorrow să își reducă amprenta de carbon.

Share this article
Prev Post

Henkel continuă să susțină dezvoltarea comunitară, promovând implicarea, incluziunea și educația

Next Post

MOL România și Fundația Pentru Comunitate lansează a 10-a ediție a programului „Permis pentru viitor”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next