Companii responsabile față de mediu și oameni

Plastic în aer. Microplasticele din nori ar putea exacerba schimbările climatice (Studiu)

Un studiu publicat în revista Environmental Chemical Letters de cercetători de Universitatea Waseda, din Japonia, a indicat prezența unor microparticule de plastic în nori care riscă să contamineze „tot ceea ce mâncăm și bem” și ar putea contribui la schimbările climatice.

Apa din nori a fost colectată de pe vârfurile celor doi munți japonezi, la altitudini cuprinse între 1.300 și 3.776 de metri – vârful Muntelui Fuji și Muntele Ōyama.

Studiul, relatează Euronews, se alătură unui număr tot mai mare de dovezi care arată că poluarea cu plastic s-a infiltrat în majoritatea ecosistemelor de pe Pământ.

Fragmente de plastic mai mici de 5 mm (aproximativ cât o sămânță de susan) au fost găsite în cele mai îndepărtate zone ale planetei și în cele mai intime părți ale corpului uman, inclusiv în sângele, plămânii și placenta femeilor însărcinate.

„Din câte știm noi, acest studiu este primul care detectează microplastice în aer, în apa din nori, atât în troposfera terestră, cât și în stratul limită al atmosferei”, au scris cercetătorii.

Descoperirea nu este doar nefirească, ci și îngrijorătoare pentru clima noastră.

Oamenii de știință au descoperit nouă tipuri diferite de polimeri și un tip de cauciuc în microplasticele din aer. Norii conțineau până la 14 microparticule de plastic la fiecare litru de apă, cu dimensiuni cuprinse între 7 și 95 de micrometri, puțin peste lățimea medie a unui fir de păr uman, de 80 de micrometri.

Autorii explică faptul că materialele plastice sunt hidrofobe, dar devin hidrofile (adică iubitoare de apă) după o expunere prelungită la lumina ultravioletă.

Abundența acestor polimeri în unele mostre sugerează că aceștia ar acționa ca „nuclee de condensare” a gheții și a apei din nori.

„În general, constatările noastre sugerează că microplasticele de mare altitudine ar putea influența formarea norilor și, la rândul lor, ar putea modifica clima”, spun cercetătorii. “Microplasticele din troposfera terestră sunt transportate și contribuie la poluarea globală”, spune autorul principal al cercetării, Hiroshi Okochi, de la Universitatea Waseda. „Dacă problema poluării aerului cu plastic nu este abordată în mod proactiv, schimbările climatice și riscurile ecologice ar putea deveni o realitate, provocând daune ireversibile și grave asupra mediului în viitor.”

Sursa foto: Pixabay

Share this article
Prev Post

Coca-Cola investește 12 milioane de euro într-o linie de îmbuteliere de sticle returnabile

Next Post

Orange redeschide smartshop-ul din Piața Victoriei cu produse și servicii atente la mediu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next