Companii responsabile față de mediu și oameni

Platforma de mediu pentru București a lansat un nou domeniu de finanțare, „Biodiversitate urbană”, cu sprijinul PENNY | REWE România

Oportunitate de Finantare Penny ECSR
Oportunitate de Finantare Penny ECSR

Platforma de mediu pentru București anunță o nouă etapă a inițiativei sale de transformare a Capitalei într-un oraș bun de trăit și mai sustenabil.

După ce a finanțat cu peste 1,5 milioane de lei proiecte de amenajare a spațiilor verzi, gestionarea ariilor naturale urbane și soluții inovatoare pentru gestionarea deșeurilor, Platforma de mediu pentru București deschide un nou domeniu de finanțare: Biodiversitate urbană.

Prezenta rundă, cu un buget disponibil în valoare de 100.000 de Euro, este lansată prin parteneriatul cu PENNY | REWE Romania. Aceasta aduce o nouă perspectivă asupra modului în care Bucureștiul devine un oraș în care biodiversitatea și mediul prosperă alături de comunitatea urbană.

De ce este importantă biodiversitatea urbană

Conform Raportului de cercetare privind starea mediului din București, orașul ascunde o diversitate surprinzătoare de specii de plante și animale, atât autohtone, cât și exotice. Cu toate acestea, potențialul biodiversității urbane este subexploatat și predomină spațiile amenajate în mod intensiv.

Raportul indică, de asemenea, că terenurile abandonate din București pot juca un rol important. Acestea ajută la crearea unei infrastructuri ecologice care să lege spațiile verzi și ariile de apă ale orașului. Dependența și preferința populației față de spațiile intensiv amenajate este problematică. De aceea, este esențial să dezvoltăm proiecte care să le ofere oportunități de interacțiune cu biodiversitatea urbană și înțelegere a impactului intervenției umane.

Cum funcționează apelul de proiecte din noua rundă de finanțare

Bugetul total de 100.000 de Euro va finanța între două și patru proiecte de biodiversitate urbană care abordează cel puțin una dintre ariile următoare:

  • Amenajare de grădini, iazuri și pajiști urbane ca rezervor de biodiversitate în oraș;
  • Protecție și reabilitare a animalelor sălbatice și a polenizatorilor din zonele urbane sau periurbane;
  • Amenajare de zone umede (porțiuni de lacuri/ râuri) pentru protejarea biodiversității locale.

Decizia privind sumele acordate fiecărui proiect va fi luată în funcție de bugetele aplicanților și de activitățile propuse în cadrul proiectului. Finanțarea se dorește a fi continuă pe parcursul a trei ani de activități. Proiectele vor fi evaluate anual, iar în funcție de rezultate și de capacitatea Platformei de mediu pentru București de a atrage fonduri suplimentare, se va negocia și semna următoarea etapă de finanțare.

Proiectele pot fi depuse de organizații non-guvernamentale, neafiliate politic, sau de grupuri de inițiativă care vor implementa activitățile propuse în București și Ilfov.

Calendarul programului de finanțare

  • Lansare apel de proiecte: 7 noiembrie 2023
  • Închiderea perioadei de înscriere a propunerilor de proiect: 10 ianuarie 2024
  • Selecția proiectelor câștigătoare: 10 ianuarie 2024 – 30 ianuarie 2024
  • Anunțarea proiectelor câștigătoare: după 31 ianuarie 2024
  • Contractarea proiectelor câștigătoare: 1-8 februarie 2024
  • Implementarea proiectelor: februarie 2024 – ianuarie 2025
  • Raportare finală: până la 28 februarie 2025

Pentru mai multe detalii despre eligibilitate, criterii de selecție și procedura de aplicare, accesați website-ul oficial.

Share this article
Prev Post

Coca-Cola, Nestlé și Danone, raportate în UE pentru afirmațiile asociate practicilor de greenwashing privind reciclarea materialelor plastice

Next Post

Mega Image susține plantarea a 12.000 de puieți, câte unul pentru fiecare angajat al companiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next