În fiecare an, începând din 2018, organizația Break Free From Plastic (BFFP) a publicat rezultatele auditului său global al mărcilor, dezvăluind cei mai mari poluatori cu plastic din lume, scrie Waste Management World.
Auditurile de brand sunt inițiative comunitare participative prin care sunt colectate, numărate și documentate deșeurile de plastic pentru a determina ce companii sunt responsabile pentru poluarea cu plastic.
Potrivit ONG-ului, 250 de audituri de marcă au fost efectuate de 8.804 voluntari din 41 de țări în 2023. În total, aceștia au colectat și analizat 537.719 bucăți de deșeuri din plastic. Voluntarii din 97 de organizații ale societății civile au documentat 6.858 de mărci de la 3.810 companii.
Definiția „principalului poluator global cu plastic” este compania-mamă care, conform datelor din auditurile de marcă, este responsabilă pentru cele mai multe deșeuri de plastic în cele mai multe țări.
Analiza arată că cei mai mari poluatori globali de plastic din ultimul an sunt:
- The Coca-Cola Company
- Nestlé
- Unilever
- PepsiCo
- Mondelēz International
- Mars, Inc.
- Procter & Gamble
- Danone
- Altria
- British American Tobacco
Întotdeauna aceiași
În fiecare an de la începutul auditului, în urmă cu șase ani, The Coca-Cola Company, PepsiCo și Nestlé au fost printre primii patru poluatori globali de plastic.
La mică distanță, Unilever, Mondelēz International, Procter & Gamble și Mars, Inc. au rămas în top 10 în fiecare an.
Compania Coca-Cola a fost cel mai mare poluator în fiecare an, dar acum și-a depășit propriul record cu un total de 33.820 de deșeuri din plastic – mai mult decât în orice an de la începutul proiectului.
Pentru prima dată, deșeurile de plastic ale PepsiCo le-au depășit pe cele ale The Coca-Cola Company. Cu toate acestea, conform metodologiei, care ia în considerare numărul de țări în care este prezent un brand, PepsiCo nu s-a clasat pe primul loc, deoarece deșeurile sale au fost găsite în 30 de țări, comparativ cu cele 40 ale Coca-Cola.
Cei mai mari poluatori cu plastic sunt și cei mai mari utilizatori de materiale plastice de unică folosință, conform datelor din Raportul de progres privind angajamentul global 2023 al Fundației Ellen MacArthur: companiile FMCG (bunuri de larg consum) cu cea mai mare greutate totală a ambalajelor anuale din plastic în tone în 2022 au fost The Coca-Cola Company (3.430.000), PepsiCo (2.600.000) și Nestlé (927.000).
Acțiuni în justiție împotriva poluatorilor
2023 a fost un an dificil pentru companiile de pe această listă, deoarece acțiunile în justiție împotriva lor au continuat să se intensifice.
PepsiCo a fost dată în judecată atât pentru inducerea în eroare a publicului cu privire la obiectivele sale de eliminare a plasticului de unică folosință, cât și pentru punerea în pericol a mediului în New York din cauza poluării cu plastic.
În plus, după ce în 2020 și 20212au fost intentate trei procese separate împotriva The Coca-Cola Company în SUA, litigiile împotriva principalilor poluatori s-au intensificat în Europa în 2023.
Organizațiile membre ale BFFP Europe au lansat un proces împotriva Danone în Franța și s-au asociat cu Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC) pentru a intenta un proces împotriva Coca-Cola, Danone și Nestlé, susținând că mențiunile „100% reciclat” și „100% reciclabil” de pe sticlele de băuturi de unică folosință vândute în întreaga UE induc în eroare consumatorii.
ONG-ul critică, de asemenea, faptul că, în ciuda obiectivelor voluntare de durabilitate pe care și le-au impus pentru a combate poluarea cu plastic, cele mai poluante companii din sectorul bunurilor de larg consum (FMCG) rămân exact aceleași an de an.