Resortecs: finanțare europeană de 2,5 mil euro pentru dezvoltarea unei soluții industriale de reciclare a articolelor vestimentare. Soluția, folosită de Decathlon pentru crearea unei geci 100% reciclabile

Startupul belgian Resortecs a fost selectat de Comisia Europeană pentru a primi un grant în valoare de 2,5 mil. Euro prin EIC Accelerator, instrument de finanțare din cadrul Horizon Europe dedicat sprijinirii startup-urilor și IMM-urilor care au potențialul de a crea noi piețe sau de a transforma piețele existente. 

Fondat în 2017 de Cédric Vanhoeck and Vanessa Counaert, Resortecs a creat o soluție industrială automatizată de reciclare a articolelor vestimentare multițesături prin dezasamblarea termală, răspunzând astfel eforturilor UE de a accelera industria circulară a modei și de a inhiba progresiv producția vestimentară de tip fast-fashion, dăunătoare mediului înconjurător.

În prezent, mai puțin de 1% din toată îmbrăcămintea produsă este reciclată, în mare parte din cauza costurilor ridicate și a procesului complex de separare a diferitelor materiale textile înainte de reciclare. Resortecs și-a propus să rezolve această problemă prin două inovații brevetate: Smart Stitch, fire textile dizolvabile la căldură și Smart Disassembly, un cuptor industrial capabil să separe diferitele componente ale îmbrăcămintei realizate cu Smart Stitch, toate fără a compromite calitatea sau creativitatea articolelor.

În 2021, potrivit eu-startups.com, tânăra companie a strâns deja peste 1,8 milioane de euro pentru a finanța cercetarea și dezvoltarea și a începe să-și piloteze soluția de dezasamblare, validată acum de peste 30 de giganți mondiali ai modei. Câștigători ai mai multor premii – de la H&M Foundation Global Change Award în 2018 până la Female Founder Challenge 2022, startup-ul mizează pe susținători renumiți, precum La Maison des Startups LVMH din Franța, Desigual’s Awesome Lab din Spania și Acceleratorul RESPOND al Fundației BMW din Germania.

Firul textil Smart Stitch a fost deja folosit în colecții precum „Genesis” în colaborare cu brandul american de blugi Unspun și cu H&M pentru colecția „Circular Design Story”. Un nou parteneriat, cu gigantul spaniol Inditex, se va vedea în magazine în această vară, iar până la sfârșitul anului, Decathlonul francez va lansa primul său model vestimentar cu fir Resortecs: o geacă de schi complet reciclabilă.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Prev
Sondaj: Românii țin cont de eforturile firmelor de a proteja mediul atunci când fac o achiziție

Sondaj: Românii țin cont de eforturile firmelor de a proteja mediul atunci când fac o achiziție

Peste 43% dintre români spun că atunci când cumpără un produs sau un serviciu

Next
Youth Innovation Challenge 2022. Competiție pentru tineri pe tema ecologizării marine

Youth Innovation Challenge 2022. Competiție pentru tineri pe tema ecologizării marine

The North American Association for Environmental Education (NAAEE) și Global

You May Also Like