Un sondaj efectuat la nivel mondial arată că cei mai mulți locuitori ai planetei se simt deja vulnerabili la schimbările climatice în viața lor de zi cu zi – proporția crescând în ultimul an, relatează publicația edie, citând un raport AXA, lider mondial în domeniul asigurărilor și al managementul activelor.
Raportul AXA privind riscurile viitoare a desemnat riscurile legate de climă drept cele mai mari riscuri emergente percepute atât de publicul larg, cât și de experții în riscuri. 3000 de experți și 20.000 de cetățeni au fost intervievați în întreaga lume pentru a elabora raportul.
Concluziile celui de al 11-lea raport AXA vin la scurt timp după ce uraganele Milton și Helene au devastat state precum Carolina de Nord și Florida, provocând împreună peste 240 de decese și pierderi de până la 98 de miliarde de dolari. Experții au afirmat că schimbările climatice au făcut ca aceste uragane să fie mai probabile și mai distructive.
Peste nouă din zece persoane intervievate au fost de acord că crizele din ultimii ani au avut un impact din ce în ce mai negativ asupra vieții oamenilor. AXA a concluzionat că sentimentul general este unul de vulnerabilitate în fața unor noi crize convergente, majoritatea nevăzând nicio îmbunătățire semnificativă a situației generale în următorul an.
Clima a ocupat primul loc pe lista riscurilor percepute în șase din ultimii șapte ani, fiind devansată doar de Covid-19 în 2020. Riscurile legate de climă au fost plasate în top cinci de 63% dintre experți și 45% din publicul larg.
Anul acesta, primele cinci riscuri sunt cele climatice, instabilitatea geopolitică, securitatea cibernetică și riscurile legate de inteligența artificială (AI) și big data.
Top 10 este completat cu riscuri legate de biodiversitate și resurse naturale, riscuri legate de sistemele energetice, terorism, pandemii și boli infecțioase și stabilitate financiară. Acesta din urmă este legat de toate primele nouă.
Deși AXA a constatat că preocupările legate de climă sunt în creștere în întreaga lume, există o diferență semnificativă în ceea ce privește rapiditatea cu care se răspândesc conștientizarea și înțelegerea.
De la an la an, europenii au considerat schimbările climatice drept un risc emergent mult mai presant. 67% dintre experți și 49% dintre cetățeni au plasat acest risc în top cinci. În comparație, proporțiile sunt de doar 43% și, respectiv, 38% în Statele Unite.
Atât experții, cât și publicul larg au clasat clima drept principalul risc viitor în SUA.
Raportul trage și un semnal de alarmă și în privința dezinformării, care „a atins un nivel fără precedent”, alimentată de inteligența artificială și de social media.
Doar o cincime dintre experții din Europa și America sunt încrezători că publicul poate distinge între informațiile adevărate și cele false. Proporția scade la unul din zece în Africa.
În urma sondajului realizat de Forumul Economic Mondial la începutul acestui an în rândul experților în riscuri globale, dezinformarea a fost clasată drept cea mai presantă problemă, în ceea ce privește probabilitatea și gravitatea impactului, pentru următorii doi ani.
Evenimentele meteorologice extreme au ocupat locul al doilea.
Raportul poate fi accesat AICI.