Companii responsabile față de mediu și oameni

România Eficientă. Investiție de 1,5 milioane euro pentru extinderea și reabilitarea Grădiniței „Zig-Zag” din Ovidiu

Construită în anii ’50, grădinița va beneficia de lucrări pentru creșterea performanței energetice, pentru a fi adusă la cerințe nZEB (clădire cu un consum de energie aproape zero) și de lucrări de consolidare și de extindere a capacității.

Consumul total anual de energie va fi diminuat cu peste 60%, iar nivelul emisiilor de carbon, de circa 6 ori. Unitatea școlară va fi dotată cu sisteme de producere a energiei din surse regenerabile, respectiv panouri fotovoltaice și pompe de căldură. De asemenea, proiectul prevede extinderea clădirii grădiniței.

Principalele lucrări cuprinse în proiectul de creștere a performanței energetice:

  • Termoizolarea pereților exteriori;
  • Înlocuirea tâmplăriei existente cu una performantă energetic;
  • Termoizolarea pardoselii;
  • Înlocuirea instalației de încălzire cu un sistem de tip hibrid (pompe de căldură, centrală pe gaz și încălzire în pardoseală);
  • Înlocuirea instalației de producere a apei calde menajere;
  • Montarea unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură;
  • Montarea unui sistem de producere a energiei electrice din panouri fotovoltaice;
  • Înlocuirea sistemului de iluminat cu unul performant, bazat pe LED-uri;
  • Înlocuirea instalației electrice;
  • Înlocuirea tâmplăriei interioare etc.

Aceasta este cea de a 3-a unitate de învățământ la nivel național intrată în proces de eficientizare energetică la nivel nZEB prin programul România Eficientă. Prima unitate școlară renovată nZEB a fost Liceul Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești, unde lucrările în valoare de 1 milion de euro s-au finalizat în aprilie 2022. Cea de a doua unitate este Școala Gimnazială Liliești – Băicoi (jud. Prahova), reabilitată energetic și modernizată printr-o investiție de aproximativ 1,6 milioane de euro și inaugurată în martie 2023.

Despre România Eficientă

România Eficientă este un proiect privat de anvergură națională, derulat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat și cu finanțarea OMV Petrom. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice. România Eficientă își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice, atât prin campanii de informare și educare, cât și prin realizarea unor proiecte concrete de renovare majoră în școli publice din diferite regiuni ale țării. Mai multe detalii găsiți pe site-ul romania-eficienta.ro.

Despre Energy Policy Group

Asociația Energy Policy Group (EPG) este un think-tank independent și non-profit, specializat în politici de energie și climă, analiză de piață și strategie energetică, fondat în 2014. EPG contribuie la realizarea unui sistem energetic avansat din punct de vedere tehnologic, sustenabil și acceptabil social. De asemenea, EPG promovează politici și măsuri de decarbonare pe termen lung în toate domeniile economice: energie, clădiri, transporturi, industrie, agricultură.

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022. OMV Petrom este o companie în care acționarii români dețin peste 42% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 21,7% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007 – 2022, compania a alocat circa 120 milioane de euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală. 

Share this article
Prev Post

Parisul va interzice plasticul de unică folosință la Jocurile Olimpice din 2024

Next Post

Deloitte Gen Z and Millennial Survey 2023. Preocupările legate de climă joacă un rol important în deciziile de carieră ale tinerilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next