Companii responsabile față de mediu și oameni

Schimbările climatice ar putea reduce PIB-ul global la jumătate până în 2090 (studiu)

Un nou raport de cercetare avertizează asupra impactului devastator pe care schimbările climatice l-ar putea avea asupra economiei globale în următoarele decenii.

Conform studiului „Planetary Solvency – Finding Our Balance with Nature„, publicat de Institute and Faculty of Actuaries (IFoA) în colaborare cu experți în climatologie, economia mondială riscă o reducere de până la 50% a PIB-ului între anii 2070 și 2090, în absența unor măsuri imediate de combatere a crizei climatice.

Cercetarea subliniază că efectele schimbărilor climatice se manifestă deja la nivel global prin perturbări ale sistemelor alimentare, insecuritate hidrologică, stres termic și răspândirea bolilor infecțioase. Temperatura medie globală din ultimul an a depășit cu 1,5°C nivelurile pre-industriale, amplificând riscul depășirii unor puncte critice de basculare climatică.

Sandy Trust, autorul principal al raportului, evidențiază legătura intrinsecă dintre economie, societate și mediul natural:

„Nu poate exista economie fără societate, iar societatea are nevoie de un loc în care să trăiască. Natura reprezintă fundamentul nostru, furnizând hrană, apă și aer, precum și materiile prime și energia care alimentează economia.”

În paralel, Consiliul pentru Stabilitate Financiară (FSB) a lansat un nou cadru analitic și un set de instrumente pentru evaluarea vulnerabilităților financiare generate de schimbările climatice.

Sarah Breeden, președintele FSB, subliniază că acest cadru oferă o abordare prospectivă pentru înțelegerea aspectelor unice ale riscurilor climatice, menținând în același timp o analiză riguroasă a stabilității financiare.

James Alexander, director executiv al Asociației pentru Investiții și Finanțe Durabile din Regatul Unit, atrage atenția asupra impactului economic global al dezastrelor climatice recente, precum incendiile din Los Angeles, valurile de căldură mortale din India și inundațiile din Valencia.

El subliniază că, pe măsură ce tot mai multe regiuni devin neasigurabile și piețele sunt supuse unor presiuni crescânde, riscul climatic devine unul sistemic, necesitând soluții pe măsură.

Raportul recomandă crearea unui tablou de bord pentru monitorizarea riscurilor de solvabilitate planetară și adoptarea unor principii realiste și eficiente de management al riscului, care să recunoască natura interconectată a sistemelor climatice și socio-economice.

Share this article
Prev Post

Mari companii internaționale cer Comisiei Europene să mențină standardele de raportare sustenabilă

Next Post

Mari bănci canadiene se retrag din alianța globală pentru climă în contextul revenirii lui Trump la Casa Albă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next