Conform datelor publicate de Administrația Națională „Apele Române”, aproape 450 de localități din România au fost afectate de restricții în aprovizionarea cu apă în ultima parte a lunii iulie. Această decizie a fost impusă de seceta severă și de scăderea nivelului apelor de suprafață, care asigură alimentarea rețelelor centralizate de distribuție.
În acest context, specialiștii subliniază importanța gestionării mai eficiente a rețelelor de distribuție a apei potabile, pentru ca un procent cât mai ridicat din apa captată din bazinele de acumulare să ajungă la populație. Potrivit unui raport realizat de ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice), care înglobează date furnizate de operatorii rețelelor din întreaga țară, la nivelul anului 2022, diferența dintre cantitatea de apă preluată din surse și cea facturată consumatorilor este de aproape 50%. Asta înseamnă că jumătate din volume se pierd din cauza diverselor avarii nedetectate. Mai mult, pentru furnizarea unei cantități medii de 87 litri de apă pe zi fiecărui român din mediul urban, sectorul de apă consumă peste 0.9 miliarde de KWh/ an.
Klarwin, o companie românească specializată în furnizarea de tehnologie, aduce pe piața locală una dintre cele mai eficiente soluții testate, la nivel global, pentru reducerea pierderilor de apă. Conform specialiștilor companiei, instalarea unui sistem bazat pe senzori acustici, care indică sursa exactă a scurgerii, ar permite echipelor de intervenție să remedieze avariile, înainte ca acestea să producă pagube însemnate rețelei, infrastructurii urbane și resurselor naturale.
„Volumul de apă facturată în România, în anul 2022, era de 613.8 milioane m3. Dacă luăm în calcul consumurile tehnologice și pierderile raportate în procesul de transport și distribuție, o cantitate egală este preluată din surse, dar nu mai ajunge la consumatorul final. Asta înseamnă, pe lângă apa pierdută, mai ales în condiții de secetă, un consum enorm de energie electrică, iar toate acestea se văd nu doar în impactul asupra mediului, ci și în facturile fiecărui beneficiar. Din analiza acestor date și a particularității rețelelor din România, în mare parte vechi și greu de accesat, am identificat cea mai potrivită soluție, utilizată la nivel global, pentru o monitorizare cât mai exactă. Acești senzori pot fi instalați în câteva minute, pot fi mutați oricând, pentru a acoperi sectoare diferite, și indică, cu exactitate, în timp real, orice fisură”, a explicat Sabina Pistol, manager Water Platform Klarwin.
În acest moment, 380 km dintre cei 80.591 km de rețea de distribuție a apei potabile sunt monitorizați cu senzorii Zonescan NBIoT / AI de la Gutermann, furnizați de compania românească. Senzorii instalați au identificat pierderi ascunse de peste 2.000.000 m3 de apă potabilă, cea mai mare pierdere descoperită până în prezent, cu ajutorul senzorilor, fiind de peste 2.000 m3/zi Conform rezultatelor comunicate de primul operator regional, care a implementat sistemul, prin instalarea în rețea a 20 de astfel de senzori s-a obținut o reducere a pierderilor de apă cu peste 100.000 m3, în numai un an de utilizare.