Secretarul Energiei din SUA, Chris Wright, a lansat un atac dur împotriva angajamentelor Statelor Unite privind atingerea neutralității climatice până în 2050, descriindu-le drept un „obiectiv sinistru” și criticând în special eforturile guvernului britanic de a atinge țintele privind energia curată, informează Reuters.
Fostul președinte Joe Biden stabilise în 2021 obiectivul de a atinge emisii nete zero până în 2050 pentru a combate schimbările climatice, în parte prin utilizarea subvențiilor menite să încurajeze expansiunea energiei curate și a vehiculelor electrice.
„Obiectivul neutralității climatice pentru 2050 este sinistru. Este un obiectiv teribil”, a declarat Wright, într-o intervenție video la un eveniment organizat la Londra. „Urmărirea agresivă a acestui obiectiv – și vă aflați într-o țară care l-a urmărit agresiv – nu a adus niciun beneficiu, ci doar costuri enorme.”
În cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri la evenimentul Alliance for Responsible Citizenship, Wright a subliniat că prioritatea sa principală este ca guvernul să „nu mai stea în calea” producției de petrol, gaz și cărbune.
Administrația președintelui Donald Trump a anunțat vineri că a acordat o licență de export pentru gaz natural lichefiat proiectului Commonwealth LNG din Louisiana, prima aprobare de acest fel după ce Biden suspendase temporar exporturile la începutul anului trecut.
„Am pus capăt pauzei și am aprobat terminalul de export Commonwealth LNG vineri trecută, și mai sunt multe în așteptare”, a spus el. „Lumea funcționează pur și simplu pe bază de hidrocarburi și pentru majoritatea utilizărilor acestora nu avem înlocuitori.”
Referitor la neutralitatea climatică, Wright a criticat în special Marea Britanie, susținând că urmărirea unui sistem energetic decarbonizat – pe care actualul guvern britanic dorește să-l atingă până în 2030 – a afectat standardele de viață și a exportat emisiile în alte părți ale lumii.
„Nimeni nu va mai produce produse energointensive în Regatul Unit. Producția a fost pur și simplu mutată în altă parte”, a afirmat el. „Aceasta nu este tranziție energetică. Este nebunie. Vă sărăciți proprii cetățeni într-o iluzie că acest lucru va face cumva lumea un loc mai bun.”
Prim-ministrul Keir Starmer a pus energia curată în centrul strategiei sale pentru Marea Britanie, mizând în special pe dezvoltarea resurselor eoliene offshore ale țării ca sursă pentru un nou val de locuri de muncă înalt calificate și creștere economică.
În ianuarie, Trump, vorbind înainte de inaugurarea sa prezidențială, a criticat politica energetică a guvernului britanic, cerând țării să „deschidă” bazinul petrolier și de gaze îmbătrânit din Marea Nordului și să renunțe la parcurile eoliene.
Foto: Chris Wright (Sursa: Wikipedia)