Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (DEFRA) al Marii Britanii a anunțat că legea care va interzice furnizarea și vânzarea de șervețele umede care conțin plastic va intra în vigoare în acest an, în încercarea de a combate poluarea cu plastic și de a atenua poluarea cursurilor de apă, relatează publicația edie.
Decizia vine după ce guvernul a organizat anul trecut o consultare publică cu privire la propunerile de interzicere a șervețelelor umede cu conținut de plastic pe întreg teritoriul Regatului Unit. Propunerea a primit un sprijin public „copleșitor”, 95% dintre respondenți fiind în favoarea acesteia.
Cercetările efectuate de BBC în 2019 au constatat că 11 miliarde de șervețele umede sunt vândute în Marea Britanie în fiecare an, iar 90% dintre acestea au un anumit conținut de plastic. Șervețelele umede care conțin plastic nu sunt biodegradabile și sunt greu de reciclat.
În plus, potrivit datelor de monitorizare a deșeurilor de pe plajă ale DEFRA, între 2015 și 2020, în Marea Britanie au fost găsite în medie 20 de șervețele umede la fiecare 100 de metri de plajă.
Dincolo de microplasticele care ajung în mediul înconjurător, șervețelele umede aruncate în toalete sunt principala cauză pentru blocajele din canalizări, potrivit Water UK, anual fiind nevoie de aproximativ 100 de milioane de lire sterline pentru a fi curățate.