Companii responsabile față de mediu și oameni

Consultare publică în UK cu privire la interzicerea șervețelelor umede care conțin plastic

Departamentul de Mediu, Alimentație & Afaceri rurale al guvernului Marii Britanii (DEFRA) a lansat săptămâna trecută un nou proces de consultare publică privind interzicerea șervețelelor umede care conțin plastic, în contextul poluării apelor și blocării sistemului de canalizare cauzate de aceste produse.

O cercetare realizată de BBC în 2019, citată de publicația edie, a constatat că în Marea Britanie se vând anual 11 miliarde de șervețele umede, 90% dintre acestea conținând plastic într-un procent mai mic sau mai mare – fără a fi biodegradabile și fiind totodată greu de reciclat.

DEFRA consideră că interdicția ar trebui să fie ușor de implementat, având în vedere sprijinul public puternic și disponibilitatea unor alternative viabile din punct de vedere comercial la șervețelele umede pe bază de plastic.

Un sondaj de opinie realizat de guvernul britanic a arătat că 96% dintre respondenți ar susține interdicția, iar mulți comercianți cu amănuntul importanți, precum Boots, Aldi și Tesco, au eliminat deja treptat plasticul din șervețelele de marcă proprie.

Mai mulți activiști de mediu au pus la îndoială motivul pentru care DEFRA a avut nevoie de atât de mult timp pentru a lansa procesul de consultare, anunțat inițial în aprilie, în cadrul Planului său pentru apă, care se axa în principal pe deversările de ape uzate de către companiile de profil.

Sian Sutherland, co-fondator al A Plastic Planet și PlasticFree, a declarat:  „Cum poate fi atât de greu să interzici ceva care în mod clar nu ar trebui să existe, acum că știm ce știm? De ani de zile se dezbate interzicerea în Marea Britanie a șervețelelor de plastic. Introducerea ei din nou acum, pentru consultări suplimentare, rezumă abordarea acestui guvern de a aborda criza poluării cu plastic – de melc, lentă și excesiv de influențată de lobbyiști cu motive ascunse.”

Guvernul britanic a mai lansat o consultare cu privire la interzicerea șervețelelor umede care conțin plastic în 2021, iar în 2023, când a publicat în cele din urmă rezultatele, a reieșit că 96% dintre britanici au susținut interdicția propusă.

Foto: freepik

Share this article
Prev Post

Noi negocieri ONU, în noiembrie, pentru un acord global împotriva deșeurilor de plastic

Next Post

H&M emite o primă obligațiune verde în valoare de 500 de milioane de euro pentru a sprijini finanțarea foii sale de parcurs privind circularitatea și clima

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next