Companii responsabile față de mediu și oameni

Noi negocieri ONU, în noiembrie, pentru un acord global împotriva deșeurilor de plastic

Publicarea de către ONU a primului draft de acord obligatoriu din punct de vedere juridic împotriva poluării cu plastic a mediului și a oceanelor reprezintă baza pentru următoarea rundă de negocieri care va avea loc în Kenya în noiembrie.

Delegații din 175 de țări au convenit în luna iunie 2023, la Paris, să elaboreze un draft de acord internațional de reducere a deșeurilor de plastic până la sfârșitul lunii noiembrie. Textul final al tratatului ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului 2024.

Producția mondială de plastic a crescut de peste două ori în ultimii 20 de ani – până la 460 de milioane de tone pe an, scrie Waste Management World. În lipsa unor măsuri de combatere, experții estimează că aceasta se va tripla până în 2060. În fiecare zi, 2.000 de camioane de gunoi pline cu deșeuri de plastic ajung în oceane, râuri și lacuri, adesea sub formă de microparticule.

În acest moment avem microplastice din aer până în sânge.

Primul acord global de reducere a poluării cu plastic se concentrează, printre altele, pe reducerea producției de materiale plastice pe bază de petrol, cerută de către ecologiștii de ani de zile. Cu toate acestea, marii producători de plastic, cum ar fi SUA și statele din Golf, resping acest lucru și, promovând în schimb reutilizarea și reciclarea pentru a reduce cantitatea de deșeuri.

Potrivit organizațiilor de mediu, există încă șanse pentru un acord global solid, dar totul de depinde, spune Lisa Panhuber, expert în economie circulară la Greenpeace Austria, de părțile implicate în negocieri și de o societate civilă activă care să exercite suficientă presiune asupra celor care blochează acest acord pentru a nu pierde această oportunitate.

În final, spune Panhuber, acordul „trebuie să reducă producția de plastic cu cel puțin 75% pentru a ne asigura că ne vom atinge obiectivul climatic de la Paris și pentru a proteja oamenii și biodiversitatea din întreaga lume”.

Draftul de acord urmează să fie discutat în noiembrie, în capitala kenyană Nairobi, în cadrul celei de a 3-a runde de negocieri, din cele 5 agreate.

Negocierile continuate în Canada, în aprilie 2024, și finalizate în Coreea de Sud, la sfârșitul anului 2024.

Foto: 175 de națiuni au agreat asupra unui acord obligatoriu din punct de vedere juridic privind poluarea cu plastic până în 2024, ca un pas major pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din producția, utilizarea și eliminarea plasticului

Share this article
Prev Post

Expert ONU: Economia circulară este crucială pentru supraviețuirea umanității

Next Post

Consultare publică în UK cu privire la interzicerea șervețelelor umede care conțin plastic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next